0 0
Jordgubbstårta i långpanna med vaniljkräm

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Tårtbotten - görs x2 (nedan är för 1 stycken botten).
5 st Ägg
2.5 dl Strösocker
1.25 dl Potatismjöl
1.25 dl Vetemjöl
1 msk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
Vaniljkräm
7 st Äggulor
7.5 dl Kall mjölk
2 krm Vaniljpulver
2.5 dl Strösocker
1 dl Majsstärkelse
100 g Smör
Färskostfyllning
300 g Färskost
6 dl Vispgrädde
3 dl Florsocker
Övrigt
1 liter Jordgubbar
250 g Färska hallon
200 g Körsbär

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Jordgubbstårta i långpanna med vaniljkräm

  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Jordgubbstårta i långpanna med vaniljkräm. En smarrig tårta som bakas i en långpanna 30×40 cm. Du kan antingen göra två stora bottnar som jag eller dela varje botten i två för att få 4 mindre bottnar, och en mindre med högre tårta.

Alternativ 1: 2 stora bottnar med vaniljkräm i mitten och färskostgrädden på toppen.

Alternativ 2: 4 mindre bottnar: vaniljkräm på första lagret, sen färskostgrädde, ett till lager vaniljkräm och toppa tårtan med resten av färskostgrädden.

Receptet ger  16-20 generösa bitar.

 

Du kan göra bottnarna upp till 2 dagar innan. Se bara till att täcka dem ordentligt.

Steps

1
Done

Vaniljkräm

Koka upp vaniljpulver och mjölk. Ställ åt sidan.
Vispa upp äggulor, majstärkelse och socker till en fluffig smet med elvisp. Tillsätt mjölken långsamt under vispning och vänd sedan tillbaka hela smeten i kastrullen. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknat. Vänd i rumstempererat smör och blanda tills det smält. Täck ytan med platsfolie så att det inte bildas ett skinn.

2
Done

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 30x40 form med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp eller i köksassistens. Länge, i ca 20 minuter. Smeten ska vara riktigt ljus och luftig. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3
Done

Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet och vänd ihop med en slickepott tills att det inte finns några mjölfickor. Häll över smeten i formen och fördela den försiktigt över plåten. Grädda botten i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 15 min tills den fått fin färg och är gräddad. Men håll stenkoll, alla ugnar är olika och denna botten är så pass tunn att det kan skilja minuter beroende på ugn.
Låt botten svalna lätt och vänd upp på ett bakplåtspapper, dra försiktigt bort bakplåtspappret som sitter fast på botten.

4
Done

Färskostfyllning

Vispa upp grädden lätt. Vänd i färskosten och vispa ihop till en fast kräm för hand. Sikta ner florsockret och vänd ihop med slickepott.

5
Done

Montera

Placera en av bottnarna i en långpanna eller på en lämplig bricka. Vispa vaniljkrämen med handvisp så den krämar till sig och bre på botten. Lägg på den andra botten. Täck med färskostkrämen.
Toppa med massa bär. Låt stå i kylen någon timme innan servering.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Smörig nudelwok med kyckling
next
Gyros pinsa – Smarrig gyros på pinsabotten
previous
Smörig nudelwok med kyckling
next
Gyros pinsa – Smarrig gyros på pinsabotten

Add Your Comment