• Hem
  • Bröd
  • Lättbakat bröd – luftigt och gott bröd
0 0
Lättbakat bröd – luftigt och gott bröd

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera portioner:
8 dl Vetemjöl special
1 tsk Torrjäst
1.5 tsk Salt
Ca 3.75 dl Ljummet vatten
1 msk Olivolja

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Lättbakat bröd – luftigt och gott bröd

  • Portioner 1
  • Medium

Ingredienser

Steg

Dela

Luftig, enkelt och gott bröd. Det här brödet kräver nästan ingen ansträngning. Du behöver heller inte någon bakmaskin och degen behöver heller inte knådas. Du blandar ihop alla ingredienser kvällen innan och låter sedan degen stå och jäsa på köksbänken. Nästa dag formar du degen till en limpa och gräddar.  Efter det har du ett supergott och luftigt bröd!

Steg

1
Färdig

Förberedelser

Blanda jäst, mjöl och salt i en bunke. Blanda vatten och olivolja. Tillsätt sedan lite vatten åt gången och rör runt med en träslev/slickepott. Känns den torr så kan du tillsåtta 0.1-0.5 dl till. Mängdem vatten beror lite på hur rågade mått med vetemjöl du hade i.
Jag använde aldrig händerna utan blandade bara med en slev tills degen gått ihop. Den kommer fortfarande vara lite klibbig. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa mellan 8-24h på köksbänken. Min deg jäste i ca 16h.

2
Färdig

Dags att grädda brödet

Ta upp degen på ett mjölat bord. Forma den till en limpa/boll med mjöliga händer (du ska inte knåda den). Täck den sedan med plastfolie och låt den vila tills ugnen är redo.

3
Färdig

Sätt ugnen på 250 g och värm upp en pizzasten, gjutjärnsgryta eller någon ugnssäker form som du kan grädda brödet på. Värm den tillsammans med ugnen i ca 30 min.

4
Färdig

Grädda brödet

Lägg brödet i grytan eller på pizzastenen. Grädda i ca 35-40 min i mitten av ugnen. Det här beror förstås på din ugn. Får brödet för mycket färg kan du täcka den eller lägga på ett lock på grytan. Jag behövde inte göra detta men vissa ugnar kan vara starkare. Du kan också lägga några 4-5dl varmt vatten i en ugnsform/plåt längs ner i ugnen för att få en finare skorpa.

5
Färdig

Skiva upp brödet och servera direkt! :D

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
cookie sandwich glass
Föregående
Chocolate chip cookie sandwich glass
krispig tofu - panerad tofu
Nästa
Krispig och god tofu
cookie sandwich glass
Föregående
Chocolate chip cookie sandwich glass
krispig tofu - panerad tofu
Nästa
Krispig och god tofu

4 Comments Dölj kommentarer

grabben älskar å hjälpa till att göra degen och sen tycker han brödet är jättegott(Pappa också:-).
och dagen efter i plastpåse så blir skalet härligt segt.

Kommentera