Ingredients
-
Tårtbotten
- 6 st Äggulormedelstora ägg
- 1 st Citronskalfrån 1 citron
- 1 dl Ljummen mjölk
- 2 msk Citronsaft
- 0.75 dl Majsstärkelse
- 2 dl Vetemjöl
- 2 tsk Bakpulver
- 0.5 tsk Bikarbonat
- 1 krm Salt
- 2.25 dl Strösocker
- 1.5 dl Rapsolja
-
Fyllning
- 150 g Blåbär
- 225 g Färska hallon
-
Maräng
- 6 st Äggvita
- 5.25 dl Strösocker
- 1 krm Salt
- 0.5 tsk Citronsaft
- 0.5 tsk Bikarbonat
- 1 tsk Vaniljsocker
Directions
Lätt och fluffig marängtårta fylld med färska hallon och blåbär som bryter av det söta. Det går bra att fylla tårtan med citroncurd eller rabarber också om man föredrar det! Huvudsaken är att det ska vara något syrligt.
Steps
1 Done | BärenSätt ugnen på 200 grader och baka de färska bären mjuka i ca 15 min. Sänk sedan ugnen till 150 grader. |
2 Done | TårtbottenKlä 2 springformar 20 cm med bakplåtspapper och smörj sidorna. |
3 Done | Vänd sedan ner de torra ingredienserna och vänd ihop med en slickepott. Fördela smeten i de 2 formarna och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 min. Bottnarna ska ha rest sig och blivit gyllenbruna. Gör ett stickprov och se om botten är klar. Låt sedan bottnarna svalna i formarna i 15 min. Ta sedan av formarna och låt de svalna helt innan du spacklar tårtan. |
4 Done | MarängenBlanda äggvitan, socker, citronsaft, bikarbonat och vaniljsocker. Lägg skålen ovanpå en kastrull med vatten som du kokar upp på medelvärme. Vattnet ska precis koka. Vispa sedan äggvitan över vattnenbadet med elvisp på medel till låg värme i ca 5 min eller tills sockret löst upp sig. Äggvitan ska kännas varm och du kan också känna med fingarna om det finns några sockerkristaller kvar. |
5 Done | Lägg över marängen i din köksassistenten (eller vispa i samma skål med esvisp) och vispa i ca 5-7 min tills du har en fluffig och vit maräng. |
6 Done | Montera tårtanLägg din en botten på serveringsfat och täck hela med hälften av marängen. Du ska ha 1 -1.5 cm lager över hela. Toppa med dina bär (fyll inte hela vägen ut, spara ca 1 cm). Toppa med resten av marängen. Försök skapa små toppar med en sked. Bränn sedan av marängen med en brännare! Låt tårtan sätta sig i 2-4h och servera sedan! |
2 Comments Hide Comments
Ser jättegod ut.. går bottnarna att göra några dagar innan? Eller frysa in?
tack! det går bra, se till att förvara torr och svalt bara! 🙂