Ingredients
-
50 g Jäst
-
5 dl Mjölk
-
50 g Smör
-
2 tsk Strösocker
-
1 tsk Salt
-
8 dl Vetemjöl
-
4 dl Grahamsmjöl
-
2 st Äggen i degen och en för penslig
-
Köttfärsfyllning
-
3 dl Ajvar relish
-
500 g Köttfärs
-
1 st Vitlöksklyftor
-
Salt
-
Peppar
-
Paprikapulver
-
Fetaostfyllning
-
300 g Fetaost
-
1 st Ägg
-
2 msk Mjölk
-
Directions
Hemmagjorda piroger med två olika sorters fyllningar. En köttfärsfyllning och ajvar och en fetaostfyllning. Välj en eller gör hälften hälften. Pirogerna är väldigt goda och supersmidiga att ha i frysen och bara värma på när man behöver ett mellanmål eller lunch.
Receptet ger ca 10-12 medelstora piroger. Dubbla receptet för fler men då behöver du inte öka mängden jäst.
Steps
1
Done
|
Recept på fyllningarRecept på 2 olika fyllningar finns längst ner. |
2
Done
|
PirogdegenSmula ner jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk i det smälta smöret, rör om och värm till ca 37 grader. |
3
Done
|
PirogdegenTillsätt grahamsmjöl och det mesta utav vetemjölet. Det går bra att byta ut grahamnsmjölet mot vetemjöl, men börja då med 8 dl och tillsätt en 1 dl åt gången tills degen börjar gå ihop bra. Alltid bäst att inte ha i allt mjöl på en gång, ibland behövs något mer och ibland något mindre . |
4
Done
|
Låt degen jäsa 1h under bakhandduk. Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Själv använde jag mig utav en skål på ca 10-12cm i diameter och stansade ut degen. |
5
Done
|
|
6
Done
|
|
7
Done
|
KöttfärsfyllningStek köttfärsen. Pressa ner en vitlöksklyfta och stek tills färsen fått lite färg. Tillsätt ajvar och smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Stek tills vätskan dunstat bort. |
8
Done
|
FetaostfyllningMosa fetaosten med en gaffel. Knäck i ett ägg och tillsätt 2 msk mjölk och gojsa ihop till en fast smet. Salt behövs inte då fetaosten är väldigt salt. |