Ingredients
-
1.2 kg Fast potatis
-
2 dl Grädde
-
4 dl Mjölk
-
3 st Gullök
-
500 g Valfri färs
-
1 st Vitlöksklyftor
-
1 tsk Strösocker
-
20 g Smör
-
Örtsalt
-
Salt
-
Peppar
-
Valfritt att toppa gratängen med
-
Riven ost
Directions
Potatisgratäng med karamelliserad lök och färs. En lättlagad vardagsrätträtt för hela familjen. Löken ger gratängen en god smak och tillsammans med färsen blir det en komplett måltid. Du kan själva välja om du vill ha nöt, bland eller vegofärs i gratängen. Servera gärna en god sallad till och kanske en klick sriracha för extra sting.
Steps
1
Done
|
FörberedelseSkala och mandolina lök och potatis tunt. Har du ingen mandolin så går det bra att skära tunna skivor med kniv. |
2
Done
|
TillagningFräs färsen i lite olja i en djup kastrull tills den får ordentligt med färg. Pressa i vitlöken och krydda med örtsalt och peppar. Lägg över färsen på en tallrik. Fräs nu löken i samma kastrull tills den blir ordentligt brynt. Tillsätt socker och salt. |
3
Done
|
GratineraVarva färs och potatisen i en form ca 20x30. Avsluta med valfri riven ost. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Exakt tid beror på hur tjocka potatisskivor du har. Du kan känna med en teststicka för att se om potatisen är klar. Får gratängen får mycket färg innan den är klar så täck med folie. |
4
Done
|
ServeraLåt gratängen svalna något innan du serverar. Servera med valfri sallad och sriracha eller ketchup till, om du vill! |