• Hem
  • Bullar
  • Kardemummalängd med vaniljkräm och hallonsylt
0 0
Kardemummalängd med vaniljkräm och hallonsylt

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Degen
50 g Jäst
14 dl Vetemjöl special ca, ibland behövs något mer, ibland något mindre
5 dl Ljummen mjölk
1 nypa Salt
150 g Rumstempererat smör
1.5 dl Strösocker
1 msk Kardemumma
Fyllning
2 tsk Kardemumma
150 g Rumstempererat smör
1 dl Farinsocker
1.5 dl Strösocker
Vaniljkräm + hallonsylt
3 påsar Marsanpulver
9 dl Kall mjölk
2 dl Hallonsylt
Topping
Pärlsocker
1 st Ägg att pensla med
Choklad och glasyr
50 g Mörk choklad 55%
2 dl Florsocker
4 tsk Kallt vatten
Sockerlag
2 dl Vatten
1 dl Strösocker

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kardemummalängd med vaniljkräm och hallonsylt

  • Medium

Ingredienser

  • Degen

  • Fyllning

  • Vaniljkräm + hallonsylt

  • Topping

  • Choklad och glasyr

  • Sockerlag

Steg

Dela
Annons:

Kardemummalängd med vaniljkräm och sylt! Oootroligt saftig och god längd. Jag gjorde 2 st. En med marsankräm och hallonsylt toppad med glasyr, och en med marsankräm och choklad. Så otroligt gott!

Receptet ger två stora längder men du kan också göra vanliga bullar av halva degen.

Formen som jag använder för att längden ska jäsa i höjden när den gräddas finns här (annonslänk för kitchentime).

Steg

1
Färdig

Degen

Börja med att lösa upp jästen i ljummen mjölk (rumstempererad). Tillsätt sedan socker, smöret, kardemumma och lite salt. Tillsätt nu lite mjöl åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Jag har skrivit 14 dl mjöl men ibland behövs mindre och ibland lite mer. Degen ska vara lite åt det klibbiga hållet. Så tillsätt de sista decilitrarna en åt gången tills du har en smidig deg. Jag arbetade min deg i maskin i ca 10-15 min, men arbetar du för hand kan det ta något längre tid. Täck degen med en plastpåse och låt den jäsa i ca 60 min.

2
Färdig

Fyllningen och baka ut längden

Vispa ihop marsanpulvret i kall mjölk. Häll över krämen i en spritspåse. Gör samma med sylten (om du vill ha det i). Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en bredbar smet (rumstempererat smör, socker, farinsocker och kardemumma).

3
Färdig

Dela degen i 2 delar, täck den enda deghalvan så länge. Kavla ut degen till 1 cm tjock rektangel. Lägg över på ett bakplåtspapper och kavla till så du har en jämn deg. Bre på fyllningen över hela degen och rulla sedan in båda långsidorna, men inte hela vägen in. Spara plats i mitten där fyllningen ska vara. Klipp sedan de rullade sidorna så att du har "separata" bullar", se bild. Placera längden på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i 1h. Repetera med den andra halvan av degen.

4
Färdig

Värm ugnen till 200 grader över och undervärme. Vispa upp ett ägg och 1 msk vatten. Pensla längderna och fyll mitten med vaniljkräm/marsankräm, en tjock sträng längs hela och 2 strängar med sylt. Toppa sidorna med pärlsocker. För att längden inte ska jäsa åt sidorna utan på höjden så använder jag en justerbar bakform som jag sätter runt längden. Har du inte det så går det bra utan, men då kan den jäsa på bredden.
Grädda längden i mitten av ugnen i ca 12-16 min. För att kontrollera att längden är gräddad ska innertemperaturen vara sa 91-92 grader. Jäser din bulle på bredden så gräddas den fortare än om den jäser upp på höjden så då kan gräddningstiden variera.

Under tiden längden är i ugnen: koka upp socker och vatten till sockerlagen. Pensla längderna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen. Sockerlagen gör att fukten hålls inne i längden och de förblir saftiga.

5
Färdig

Valfritt

Toppa längderna med smält choklad och/eller glasyr. Glasyren gör jag genom att vispa upp florsocker med några teskedssmått vatten åt gången. Ringla över glasyren när längden svalnat något. Ät och njut, och förvara väl täckt!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Stekt färs med nudlar - enkelt och gott
Föregående
Stekt färs med nudlar – enkelt och gott
Kycklingben och sallad med parmesandressing
Nästa
Kycklingben och sallad med parmesandressing
Stekt färs med nudlar - enkelt och gott
Föregående
Stekt färs med nudlar – enkelt och gott
Kycklingben och sallad med parmesandressing
Nästa
Kycklingben och sallad med parmesandressing

6 Comments Dölj kommentarer

Hej Emilia!
Tänkte säga går det bra om man tar smördeg?

Angående vaniljkräm
Ska man vispa marshanpulvret vaniljsås med mjölken tills den tjocknar?

Hej Kazal! Det tror jag ska funka bra, blir ju som en wienerbrödslängd istället då! 😀

Ja precis, vispa ner pulvret i kall mjölk tills den tjocknat!

Kommentera