• Hem
  • Festmat
  • Asiatisk gravad lax – med smak av lime, chili, ingefära och japansk soja
0 0
Asiatisk gravad lax – med smak av lime, chili, ingefära och japansk soja

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

1.5 kg Färsk lax
1 dl Strösocker
1 dl Salt
1 msk Vitpeppar
Smaksättning
2 msk Japansk soya
1 st Chili
4 cm Ingefära
1 st Lime
1 knippe Dill

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Asiatisk gravad lax – med smak av lime, chili, ingefära och japansk soja

  • 2 dagar
  • Medium

Ingredienser

  • Smaksättning

Steg

Dela

Asiatisk gravad lax med goda smaker från chili, lime, ingefära och japansk soja. Laxen är min favorit på julbordet, midsommarbordet eller när gravad lax serveras.  Kan varmt rekommendera att grava egen. Det blir så mycket godare och är inte alls svårt. Testa den här med med en touch av asiatiska smaker eller grava med enbart dill som smaksättning. Jag skriver hur jag gjorde nedan men rekommenderar att kolla lite på Youtube också om det är första gången. Orkar du inte grava så kan du smaksätta färdiggravad med chili, lime, ingefära och lite soya för att festa till det lite.

Steg

1
Färdig

Grava laxen - dag 1

Ta ur benen ur laxen om de finns några. Skär bort det feta längs sidorna på Laxen
Blanda salt, socker och vitpeppar i en skål och gnid in i laxen. Tillsätt smaksättningen och dill. Låt laxen stå i rumstemperatur i 1h så saltet och sockret smälter. Vik över laxen så du har kötsida mot köttsida. Lägg in i fryspåsar. Ställ i kylen och grava i 2 dygn. Vänd på påsen några gånger.
Efter 2 dagar - skrapa bort kryddorna. Skär bort ändan på laxen. (den kan vara mer salt). Skiva tunt och placera på fat. Toppa med limeskal, chili, dill och ingefära!

2
Färdig

Dag 2

Efter 2 dagar - skrapa bort kryddorna. Skär bort endan på laxen. (den kan vara mer salt). Skiva tunt och placera på fat. Toppa med limeskal, chili, dill och ingefära!

3
Färdig

Servering

Håller bra i kylen i ett par dagar, för längre hållbarhet går det bra att frysa in laxen i skivor!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Kisir - turkisk bulgursallad
Föregående
Kisir – turkisk bulgursallad
Beef bone broth - Ramen med biffbuljong
Nästa
Beef bone broth – Ramen med biffbuljong
Kisir - turkisk bulgursallad
Föregående
Kisir – turkisk bulgursallad
Beef bone broth - Ramen med biffbuljong
Nästa
Beef bone broth – Ramen med biffbuljong

Kommentera