Ingredients
- 4 blad Rånstora
- 2 liter Mjölk
- 200 g Valnötter
- 6.5 dl Strösocker
- 2 tsk Vaniljsocker
Directions
Rån med kola och valnötssfyllning även kallat oblatne/oblande. En vanlig dessert i balkan. Den går att göra med massvis av olika fyllningar och det här är en variant. De stora rånen finns att köpa på större Willys, Citygross eller orientaliska livsbutiker. De är helt naturella rån men betydligt större än de som finns att köpa överrallt.
Oblatne är väldigt gott måste jag tillägga 😀
Steps
1 Done | Börja med att koka upp 2liter mjölk i en stor kastrull (non-stick). Viktigt att röra om regelbundet så att mjölken inte bränner fast. När den kokat ner till hälften ha då i sockret + vaniljsocker. |
2 Done | Mjölken ändrar snabbt färg och blir lite karameliserad, men nu ska den tjockna till sig också. Rör bara om då och då. |
3 Done | När den börjar tjocka till sig och du ser spår efter sleven som du blandar runt med är det färdig. Vänd då i finhackade valnötterna och blanda runt. |
4 Done | Bre på fyllningen medan den fortfarande är varm. Det blir 3 lager med fyllning. |
5 Done | Täck rånet med en ren kökshanduk eller folie och ställ något tungt ovanpå så att bladen "limmas ihop". T.ex en kokbok eller tung kastrull. Låt stå över natten innan du skär den i 3-4 cm avlånga bitar. |