0 0
Saftiga och mjuka gifflar – mjuka kifle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
14 dl Vetemjöl special kommer behövas något mer
4 dl Mjölk
1.5 dl Naturell yoghurt
0.75 dl Rapsolja
2 tsk Torrjäst
2 tsk Strösocker
1 tsk Salt

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Saftiga och mjuka gifflar – mjuka kifle

  • 145
  • Serves 14
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Supersaftiga, goda och mjuka neutrala gifflar. Gifflar eller kifle är ett vanligt bakverk i balkan som säljs på alla bagerier. Det tar lite tid men är inte alls avancerat! Använd helst vetemjöl special eller annat finare eller proteinrikare mjöl. Det ger saftigare och godare bröd.

Steps

1
Done

Degen

Börja med att blanda alla torr ingredienser i en stor bunke. Börja med 12.5 dl av mjölet och tillsätt lite mer sen om det behövs. Värm på mjölken, den ska vara ljummen och blanda med yoghurt och olja.
Vänd i mjölken i mjölbladningen vänd ihop till en deg. Antingen för hand eller köksassistent. Du ska inte börja knåda degen utan bara blanda tills den går ihop. Låt den sedan stå i 10 minuter så att mjölet får suga åt sig vätskan. Efter det kan du ta upp degen på ett bakbord och knåda tills degen blir smidig i ca 5-10 minuter eller köra i köksassistent lika länge. Tillsätt mer mjöl tills degen är smidig och inte fastnar på händerna.

2
Done

Jäsning

Låt degen sedan jäsa i bunken i ca 60 min, täck med duk.
När degen jäst färdigt så dela den i ca 8 lika stora delar. Täck bollarna med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 15 min.

3
Done

Kavla nu ut alla bollar. De kan vara lite svåra att kavla ut direkt så låt dem ligga i något minut så kommer glutentrådarna att mjukna ut och de blir lättare att kavla.
Kavla ut till en avlång remsa och dela rektangeln på diagonalen. Rulla varje bit - börja med med den bredare sidan och rulla ihop till en giffel. Lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper och fortsätt så med alla. Lägg d tätt ihop. Pensla dem med olja och låt jäsa i ca 30 min. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

4
Done

Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 20-25min (beror på ugn) tills de blir gyllenbruna. Innertemperaturen ska vara 98 grader om du blir osäker på om de är klara eller inte.
Ta ut, pensla med olja igen och täck med duk. Låt svalna något. Ät med valfritt pålägg och förvara i sluten påse. Frys in de som blir över!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
nutellamousse med oreos
previous
Nutellamousse med oreos
morotsmuffins med färskostglasyr
next
Morotsmuffins med färskostglasyr
nutellamousse med oreos
previous
Nutellamousse med oreos
morotsmuffins med färskostglasyr
next
Morotsmuffins med färskostglasyr

Add Your Comment