0 0
Somun – luftiga pitabröd från balkan

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
10 dl Vetemjöl
1 påse Torrjäst
1.5 tsk Salt
1 tsk Strösocker
5 dl Ljummet vatten

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Somun – luftiga pitabröd från balkan

  • 135 min
  • Serves 4
  • Medium
[dfrcs name="knivar"]

Ingredients

Directions

Share

Somun – supergott och lufigt pitabröd från balkan. De är otroligt mjuka och luftiga. Pitabröden äts vanligtvis tillsammans med cevapcici, pljeskavica eller grillat. Viktigt att vara försiktig med degen och arbeta den försiktigt med mjölade händer för att inte punktera den.

Steps

1
Done

Degen

Blanda socker och torrjäst i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet och rör ihop. Låt stå i 10-15 minuter. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och mjölet. Rör ihop till en klibbig deg. Antingen med en träslev eller förhand. Degen ska vara klibbig. Täck med plastfolie och låt jäsa på köksbänken i ca 50-60 min.

2
Done

Degen

När degen dubblat i storlek ta ut den på ett mjölat bord. Forma försiktigt degen till en boll med mjölade händer och dela den i 4 delar. Forma varje bit försiktigt till en boll utan att trycka eller knåda degen. Lägg degbollarna på de mjölade bordet och låt jäsa med bakduk över i 30 min.

3
Done

Grädda brödet

När degen jäst i 30 min ta varje bit och stretcha försiktigt ut den utan att röra mitten. Vi vill inte punktera bröden. Placera degen på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk medan ugnen värms till 250 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen tills de blir gyllene i ca 12-15 min. Håll koll mot slutet. Jag gräddade mina bröd i 13 min. Ta ut bröden och täck med bakduk. Låt dem ligga under duken i ca 15 min för att mjukna upp.

4
Done

Servera

Servera bröden till grillat, cevapcici, pljeskavica eller till valfri måltid!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Krämig jordgubbssmoothie
previous
Krämig jordgubbssmoothie
Vegetariska miniquesadillas med avokadokräm
next
Vegetariska miniquesadillas med avokadokräm
Krämig jordgubbssmoothie
previous
Krämig jordgubbssmoothie
Vegetariska miniquesadillas med avokadokräm
next
Vegetariska miniquesadillas med avokadokräm

4 Comments Hide Comments

Riktigt bra recept. Bakar en hel del bröd sedan några år tillbaka, och dyker ofta på recept där författaren snarare verkar ha höftat några ratios osv utan att faktiskt ha provat det i realiteten först, men detta var definitivt inte ett av dem.
Bröden blev superfina och precis så luftiga som du beskriver.

Tack för detta, nu ska det laboreras med kryddor också. 🙂

Add Your Comment