Ingredients
-
12 mindre Fast potatis
-
1 liter Frityrolja
-
0.5 dl Vitvinsvinäger
-
1 msk Salt
-
Topping
-
Tångrom
-
Gräslök
-
Créme Fraiche
-
Flingsalt
Directions
Friterad hasselbackspotatis med tångrom, creme fraiche, gräslök och flingsalt. Väldigt god potatis som tar lite tid att göra men som egentligen inte kräver så mycket jobb. Det som tar tid är att den ska ligga i vatten men själva tillagningen tar inte mer än 30 min. 😀
Steps
1
Done
|
FörberedelseSkölj potatisarna och gör små snitt med 2-3mm mellanrum mellanssnitten nästan hela vägen men inte så att du kommer igenom hela potatisen. Lägg sedan potatisen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga i 1h. |
2
Done
|
Koka upp 1 liter vatten med 0.5 dl vittvinsvinäger och 1 msk salt. Lägg i potatisarna och koka dem i 5 min. Ta den från värmen och låt dem ligga kvar i kastrullen med lock på i 30 min. |
3
Done
|
Sila potatisen och låt dem rinna och svalna på en kökshanduk. Detta kan ta 30 min ungefär. Det går även att förbereda potatisarna till det här stadiet och förvara i kylen tills det är dags att fritera |
4
Done
|
FriteringVärm oljan till 130-140 grader och fritera potatisen i omgångar (ca 4 st i taget) i ca 10-15 min. Håll koll på oljans temperatur och reglera värmen efter detta. Låt potatisarna rinna av på kökspappaer mellan friteringarna. |
5
Done
|
Värm niu oljan till 160 grader och fritera potatisarna i 5-6 min. Låt dem rinna av. (även här i omgångar) |
6
Done
|
Värm nu oljan till 180 grader och fritera potatisarna tills de får en riktigt gyllene yta. Låt dem sedan rinna av och svalna en aning. |
7
Done
|
Toppa varje potatis med rom, creme fraiche, gräslök och flingsalt. |