Ingredients
- 25 g Jäst
- 2 dl Mjölk
- 0.5 dl Vatten
- 30 g Smör
- 0.5 tsk Salt
- 2 tsk Brödkrydda
- 0.5 dl Ljus sirap
- 5 dl Vetemjöl special
- 3 dl Rågsikt
-
Att pensla brödet med (valfritt)
- 1 msk Ljus sirap
- 2 msk Smält smör
Directions
God och mjuk sirapslimpa. Det här receptet ger en limpa men jag kan rekommendera att dubbla det då den snabbt går åt. Limpan håller i 2-3 dagar om man plastar in den ordentligt.
Steps
1 Done | Smält smöret och låt svalna. Blanda mjölk, vatten, sirap, salt och brödkrydda i en kastrull och varm till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av vätskan och rör om till jästen löst upp sig. Tillsätt resten av vätskan och det smälta smöret - rör ihop. |
2 Done | Börja med att tillsätta 3-4 dl mjöl och rör ihop med en visp. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången (varva mellan rågsikt och vetemjöl) och arbeta ihop till en deg - antingen i maskin i ca 5 min eller förhand i ca 10. Jag arbetade degen i maskin i ca 5 men avslutade med att arbeta för hand i 1-2 min. Degen ska kännas mjuk och smidig. Låt degen jäsa i bunken i ca 20-30 min. |
3 Done | Sätt ugnen på 200 grader, smörj en brödform. |
4 Done | Grädda limpan i mitten av ugnen i ca 30 min. När den kommer ut - pensla med smält smör och sirap och låt svalna. |