Ingredients
- 800 g Högrev
- 2 st Gullök
- 2 st Vitlöksklyftor
- 1 msk Tomatpure
- 2 st lagerblad
- 2 msk Balsamvinäger
- 1 msk Strösocker
- 3 tsk Kummin
- 2 msk Paprikapulver
- 0.75 tsk Cayennepeppareller mer baserat på hur starkt du vill ha det
- 1 msk Timjan
- 1 tsk Lökpulver
- 1 tsk Pepparmix
- 2 tärningar Kycklingbuljongkoka upp i en liter vatten
-
Nokedli (2 portioner)
- 2.5 dl Vetemjöl
- 2 st Ägg
- 0.25 tsk Salt
- 0.75 dl Vatten
Directions
En mustig och god ungersk gulasch med högrev. Till gulaschen serverade jag nokedli som är ungersk pasta. Nokedli är ungefär som klimpar av pasta. Jättegott till! Orkar man inte göra nokedli så är det supergott att servera gulaschen med gnocci, pasta eller potatis. Grytan jag använder finns här.
Gulasch är en optimal rätt till hösten när man vill göra något värmande och gott. Passa på att göra en större sats så räcker det i flera dagar, men det går även bra att frysa in gulaschen och värma på senare.
Video på hur man gör nokedli här.
Steps
1 Done | GulaschTärna köttet och hacka löken. Koka upp kycklingbuljongstärningarna i 1 liter vatten. Salta och peppra köttet och bryn det i en panna på hög värme så att det får yta. Lägg över i en stor kastrull som du ska koka gulaschen i. Bryn sedan löken i samma panna i olja på medelvärme tills den mjuknat något - ca 3-4 min. Lägg även över löken i kastrullen. |
2 Done | GulaschenMortla kumminfröna om du inte har malen kummin och rosta sedan tillsammans med de andra kryddorna i samma panna som du stekt lök och kött. Smakerna i kryddorna förhöjs när de rostas. Rör om så att de inte bräns och rosta ej på för hög värme. Efter 3-4 min, hall på 2 dl av kycklingbuljongen för att deglaza pannan. Häll över allt i kastrullen. |
3 Done | GulaschenHa nu i tomatpure, resten av kycklingbuljongen, pressad vitlök, balsamvinäger, lagerblad och socker. Koka upp på hög värme och sänk sedan till låg (5/9 hade jag). Låt nu gulaschen puttra i 1.5h. Rör om då och då. När det är 30 min kvar kan du börja med nokedli eller ditt tillbehör. |
4 Done | Nokedli |
5 Done | Koka nokedliKoka upp vatten i en stor kastrull. Lägg över degen på en blöt skärbräda eller något annat platt. Ta en sked och doppa den i det kokande vattnet. (du står alltså med skärbrädan övanför kastrullen) Platta till och gör degen kletigare med vattnet och klicka i små bitar av degen åt gången. Gör ett par matskedar åt gången. När degen flyter upp till utan så är de klara. Det finns ett verktyg för detta men det här sättet funkar också även om det är något pilligt. Kolla gärna en youtubevideo som jag bifogat ovan om det känns krångligt. Mitt enda tips är att inte skicka ner för stora degbitar i vattnet utan försök göra degen tillräckligt kletig och dela den smått med hjälp av skeden. |