Ingredients
-
Burgare
- 400 g Svamp
- 2 st Schalottenlök
- 2 st Vitlök
- 1 tsk Sriracha
- 1.5 msk Japansk soya
- 1 msk Balsamvinäger
- 2 dl Havrerisokokt
- 1 dl Panko
- 2 msk Linfrön
- 1 dl Solrosfrön
- Salt
-
Karamelliserad lök
- 1 st Lök
- 1 dl Vatten
- 2 tsk Strösocker
- 1 tsk Ättika
- Salt
-
Jalapenomajonnäs
- 1 dl Jalapenos
- 2 dl Majonnäs
- Salt
- Peppar
-
Övriga tillbehör
- 1 st Silverlök
- Sallad
- Hamburgerbröd
- Ost
Directions
Vegetarisk umamiburgare med jalapenomajonnäs och karamelliserad lök. En burgare med mycket smak av jalapeno, sötma från lök och smak från burgaren. Burgaren är väldigt smidig att både forma och steka.
Steps
1 Done | Burgaren - svampenHacka löken och svampen. Stek löken i smör eller olja tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt svampen och stek den tills den tappat vätska och får lite färg. Tar ca 15 min. Tillsätt sedan sriracha, vitlök, balsamvinägr, soya och salt. Låt sedan svampen svalna. Koka under tiden havreriset (det går även bra med annat ris). |
2 Done | Gör burgarenLägg svampen, solrosfrön, kokta riset, pankon och salt i en matberedare och mixa ihop allt. Smaka av och forma sedan till biffar i önskad storlek. Du kan förvara dem i kylen om du inte ska steka direkt. |
3 Done | Isad silverlökBörja med att göra den isade silverlöken. Skiva löken tunt och lägg i en bunke med kallt vatten och is. Låt den sedan stå och dra i ca 30 min. Genom att lägga löken i is blir den krispig och mild i smaken. |
4 Done | JalapenomajonnäsGör sedan jalapenomajonnäsen genom att blanda hackad jalapenos och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen så länge |
5 Done | Karamelliserad lökSkiva löken tunt. Bryn i smör tills löken fått färg. Tillsätt vatten, socker och ättika och lite salt. Sänk värmen och låt löken karamelliseras i 10-15 min eller till vätskan kokat in. |
6 Done | Stek burgarenStek burgarna i olja i ca 5 min per sida på medelvärme. Lägg på en ostskiva och stek tills den smält. Rosta sedan bröden och servera burgaren med karamelliserad lök, sallad, isad lök och jalapenomajonnäsen. |