0 0
Saffransmunkar med vaniljkräm

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Degen
350 g Vetemjöl
2.5 dl Ljummen mjölk
1 g Saffran
1 st Ägg
25 g Rumstempererat smör
0.75 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
20 g Jäst
Vaniljkräm
5 dl Mjölk
0.75 dl Majsstärkelse
2 krm Vaniljpulver
1 dl Strösocker
50 g Rumstempererat smör
6 st Äggulor
Övrigt
1.5 liter Neutral olja
Strösocker

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Saffransmunkar med vaniljkräm

  • 150 min
  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

  • Degen

  • Vaniljkräm

  • Övrigt

Directions

Share

Saffransmunkar med vaniljkräm. Supergoda, mjuka och saftiga saffransmunkar. Jag har alltid tyckt att munkar är krångligt att göra, men efter det här receptet så har jag hittat några saker som förenklar processen. Det första är att klippa ut små bitar av bakplåtspapper som munkarna får jäsa på innan de ska friteras. Det gör det enklare att lägga ner dem i oljan utan att punktera dem. En annan sak är att fritera på en mindre platta. Jag har alltid haft kastrullen på den stora plattan och då haft problem med att oljan blir för varm. Den har gången testade jag en mindre platta vilket gjorde det enklare att hålla temperaturen på oljan jämn.

Receptet ger ca 10-12 munkar.

 

Vill du göra egen vaniljkräm finn ett recept här 

Steps

1
Done

Degen

Värm upp mjölken till ca 40 grader. Smula jästen i en bunke, vänd i mjölken och rör om till jästen löst upp sig. Tillsätt saffran, vaniljsocker, strösocker och ägg. Rör ihop.
Vänd sedan ner lite mjöl åt gången samtidigt som du rör om med en slev. När det inte längre går att röra med en slev - övergå till att knåda för hand eller i maskin. När nästan allt mjöl är i vänd i de rumstempererade smöret. Arbeta degen i 10-15 minuter tills den är jämn och smidig. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa i ca 50 minuter.

2
Done

Forma till bollar

Medan degen jäser. Klipp ut rutor av bakplåtspapper som du kan placera munkarna på.

Lägg över degen på en ren köksbänk. Dela degen i ca 10-12 st lika stora bollar. Varje boll ska väga ca 60 g. Forma till runda och jämna bollar och lägg sedan över dem på ett varsitt bakplåtspapper och låt jäsa i ca 45 minuter.

3
Done

Fritera munkarna

Fyll en medelstor kastrull med olja och värm oljan till ca 160 grader. Välj en mindre platta så blir det lättare att hålla temperaturen jämn. Sänk strykan på plattan till medel.
Lägg över 2 munkar i oljan med hjälp av bakplåtspappret (lägg öven i bakplåtspappret). Täck kastrullen med lock och fritera munkarna gyllene. Exakt hur länge du ska fritera per sida är svårt att säga då de beror på oljans värm. Men ca 2 min per sida ungefär. Går det för snabbt är din olja för varm. När du vänder på munkarna ta då ut bakplåtspappersbitarna och fritera den andra sidan utan lock.

4
Done

Låt de friterade munkarna rinna av lite och vänd dem sedan i socker innan du fyller dem med vanilj eller marsankräm.

5
Done

Vaniljkräm - gör egen eller köp marsankräm

Vill du göra egen vaniljkräm så följ receptet nedan
Det går även bra att köra på marsankräm. Följ då anvisningarna på paketet (behövs ca 4 dl mjölk och 6-7 msk pulver).

6
Done

Hemmagjord vaniljkräm

Koka upp vaniljpulver eller vaniljstång och mjölk. Ställ åt sidan.
Vispa upp äggulor, majstärkelse och socker till en fluffig smet. Tillsätt mjölken under vispning och vänd sedan tillbaka hela smeten i kastrullen. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknat. Vänd i smör och blanda tills det smält. För över i en spritspåse och låt svalna i kylen.

7
Done

Fyll och servera

Fyll en spritspåse med din vaniljkräm med en tyll. Går ett litet hål i munken och fyll sedan med vaniljkrämen.
Njut av de färska munkarna och frys in det som blir över!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Middagsmacka - en matig macka som passar perfekt till middag eller brunch
previous
Middagsmacka – en matig macka som passar perfekt till middag eller brunch
Fried rice med teriyaki och lax
next
Fried rice med teriyaki och lax
Middagsmacka - en matig macka som passar perfekt till middag eller brunch
previous
Middagsmacka – en matig macka som passar perfekt till middag eller brunch
Fried rice med teriyaki och lax
next
Fried rice med teriyaki och lax

Add Your Comment