Ingredients
-
Degen
-
350 g Vetemjöl
-
2.5 dl Ljummen mjölk
-
1 g Saffran
-
1 st Ägg
-
25 g Rumstempererat smör
-
0.75 dl Strösocker
-
1 tsk Vaniljsocker
-
20 g Jäst
-
Vaniljkräm
-
5 dl Mjölk
-
0.75 dl Majsstärkelse
-
2 krm Vaniljpulver
-
1 dl Strösocker
-
50 g Rumstempererat smör
-
6 st Äggulor
-
Övrigt
-
1.5 liter Neutral olja
-
Strösocker
Directions
Saffransmunkar med vaniljkräm. Supergoda, mjuka och saftiga saffransmunkar. Jag har alltid tyckt att munkar är krångligt att göra, men efter det här receptet så har jag hittat några saker som förenklar processen. Det första är att klippa ut små bitar av bakplåtspapper som munkarna får jäsa på innan de ska friteras. Det gör det enklare att lägga ner dem i oljan utan att punktera dem. En annan sak är att fritera på en mindre platta. Jag har alltid haft kastrullen på den stora plattan och då haft problem med att oljan blir för varm. Den har gången testade jag en mindre platta vilket gjorde det enklare att hålla temperaturen på oljan jämn.
Receptet ger ca 10-12 munkar.
Vill du göra egen vaniljkräm finn ett recept här
Steps
1
Done
|
DegenVärm upp mjölken till ca 40 grader. Smula jästen i en bunke, vänd i mjölken och rör om till jästen löst upp sig. Tillsätt saffran, vaniljsocker, strösocker och ägg. Rör ihop. |
2
Done
|
Forma till bollarMedan degen jäser. Klipp ut rutor av bakplåtspapper som du kan placera munkarna på. Lägg över degen på en ren köksbänk. Dela degen i ca 10-12 st lika stora bollar. Varje boll ska väga ca 60 g. Forma till runda och jämna bollar och lägg sedan över dem på ett varsitt bakplåtspapper och låt jäsa i ca 45 minuter. |
3
Done
|
Fritera munkarnaFyll en medelstor kastrull med olja och värm oljan till ca 160 grader. Välj en mindre platta så blir det lättare att hålla temperaturen jämn. Sänk strykan på plattan till medel. |
4
Done
|
Låt de friterade munkarna rinna av lite och vänd dem sedan i socker innan du fyller dem med vanilj eller marsankräm. |
5
Done
|
Vaniljkräm - gör egen eller köp marsankrämVill du göra egen vaniljkräm så följ receptet nedan |
6
Done
|
Hemmagjord vaniljkrämKoka upp vaniljpulver eller vaniljstång och mjölk. Ställ åt sidan. |
7
Done
|
Fyll och serveraFyll en spritspåse med din vaniljkräm med en tyll. Går ett litet hål i munken och fyll sedan med vaniljkrämen. |