0 0
Kardemummabullar med vaniljkräm

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Degen
5 dl Mjölk
14 dl Vetemjöl special obs - ibland behövs mer ibland mindre
50 g Jäst
150 g Rumstempererat smör
1.5 dl Strösocker
1 nypa Salt
1 msk Kardemumma
Kardemummafyllning
150 g Rumstempererat smör
1 dl Farinsocker
0.75 dl Strösocker
2 msk Kardemumma
Vaniljkräm
6 st Äggulor
0.75 dl Majsstärkelse
5 dl Mjölk
2 krm Vaniljpulver
1 dl Strösocker
50 g Rumstempererat smör
Sockerlag
1 dl Strösocker
1.5 dl Vatten
Övrigt
Ägg pensla med

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Kardemummabullar med vaniljkräm

  • 165
  • Medium
[dfrcs name="knivar"]

Ingredients

  • Degen

  • Kardemummafyllning

  • Vaniljkräm

  • Sockerlag

  • Övrigt

Directions

Share

Saftiga kardemummabullar med vaniljkräm! Vaniljkrämen gör bullarna extra saftiga och goda. När kardemummabullarna är färdiggräddade så penslar jag dem med sockerlag. Det gör bullarna både fina men också saftigare då sockerlagen gör så att fukten stannar kvar i bullarna.

Bullarna håller sig färska 1-2 dagar men för det bästa resultatet är det det bästa att frysa in de bullar som inte äts upp.

Receptet ger ca 25-30 bullar beroende på storlek.

Reept på kardemummalängd med hallonsylt och väniljkräm.

Steps

1
Done

Vaniljkrämen - börja med den

Koka upp vaniljpulver eller vaniljstång och mjölk. Ställ åt sidan.
Vispa upp äggulor, majstärkelse och socker till en fluffig smet. Tillsätt mjölken under vispning och vänd sedan tillbaka hela smeten i kastrullen. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknat. Vänd i smör och blanda tills det smält. För över i en spritspåse och låt svalna i kylen.

2
Done

Degen

Börja med att lösa upp jästen i mjölk. Tillsätt sedan socker, smöret, kardemumma och lite salt. Tillsätt nu lite mjöl åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Jag har skrivit 14 dl mjöl men ibland behövs mindre och ibland lite mer. Så tillsätt de sista decilitrarna en åt gången tills du har en smidig deg. Jag arbetad min deg i maskin i ca 10-15 min. Arbeta den tills du kan göra ett litet glutenfönster. Stretcha ut degen tunt utan att den spricker.

3
Done

Fyllningen + göra bullarna

Blanda ihop alla ingredienser till en bredbar smet.
Dela degen i 2 delar. Kavla ut degen till 1 cm tjock rektangel. Bre på fyllningen över hela degen och vik den med långsidan. Kavla ut ovanpå den vikta degen så att alla luftbubblor kommer ut och degen blir ungefär dubbelt så stor. Skär nu 1 till 1,5 cm breda strimlor och snurra ihop till bullar. Placera bullarna på plåtar klädda med bakplåtspapper med lagom med utrymme mellan varandra. Låt jäsa i 2-2.5h. Repetera med den andra halvan av degen.

4
Done

Gräddning

Värm ugnen till 200 grader. Vispa upp ett ägg och 1 msk vatten. Pensla bullarna och fyll mitten med vaniljkräm - ca 1 - 1,5 msk. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12-15 min. För mig blev det perfekt med 13 min.
Under tiden bullarna är i ugnen: koka upp socker och vatten till sockerlagen. Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen. Sockerlagen gör att fukten hålls inne i bullarna och de förblir saftiga.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Saftiga kardemummabullar
previous
Saftiga kardemummabullar
filodegspaj med äpplen
next
Filodegspaj med äpplen (pita sa jabukama)
Saftiga kardemummabullar
previous
Saftiga kardemummabullar
filodegspaj med äpplen
next
Filodegspaj med äpplen (pita sa jabukama)

Add Your Comment