Ingredients
-
Laxen
-
500 g Färsk lax125 g per person
-
100 g Rumstempererat smör
-
Salt
-
Vitvinssås
-
1 st Schalottenlök
-
3 dl Vitt vin
-
2 msk Hummerfond
-
3 dl Vatten
-
3 msk Smör
-
4 dl Grädde
-
2 tsk Majsstärkelseutspätt i lite vatten
-
Salt
-
Jordärtskocka
-
800 g Jordärtskockor
-
Olivolja
-
Salt
-
Övrigt
-
1 paket Sparrisbroccoli
-
1 liten burk Regnbågslaxrom
Directions
Smörbakad lax med vitvinsås, ugnsrostade jordärtskockor, sparrisbroccoli och rom. En perfekt rätt när man vill lyxa till det! Laxen smälter i munnen och tillsammans med syran i såsen och fräschören från broccolin blir det en perfekt kombo. Perfekt fiskrätt till nyårmiddagen eller andra festliga tillfällen!
Steps
1
Done
|
Börja med såsenFräs löken i smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt vinet och låt det koka ner till hälften på medelvärme, ca 1.5 dl vätska ska vara kvar. Koka ner grädden till hälften i en separat kastrull. |
2
Done
|
LaxenSalta laxen. Vispa upp det rumstempererade smöret och bre på ett tjockt lager smör på laxfiléerna och ställ i kylen under tiden du rostar jordärtskockorna så smöret för sätta sig litegrann. |
3
Done
|
Rostade jordärtskockorSätt ugnen på 175 grader. Putsa och dela jordärtskockorna. Ringla över olja och salta. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med skurna sidan neråt. Rosta i ugnen i ca 30-40 min eller tills de fått fin yta och är mjuka. Höj ej värmen. Jordärtskockor är känsligare än potatis och tål därför inte lika hög värme. |
4
Done
|
BroccolinBlanschera broccolin snabbt = koka 1-2 minuter. |
5
Done
|
ServeraHäll på lite sås på en tallrik, lägg på broccolin, laxen och avsluta med några klickar rom. Toppa med en kvist dill (valfritt). |