Ingredients
-
5 dl Vispgrädde
-
1 st Vaniljsstång
-
1.25 dl Strösocker
-
1 krm Vaniljpulver
-
5 st Äggulor
-
Topping
-
Strösocker
Directions
Créme brulée – God och krämig med mycket vaniljsmak! Något jag gör för att få extra mycket vaniljsmak är att mixa sockret med vaniljstången. Storleken på dina formar avgör exakt hur länge du ska grädda dem. Men krämen ska ha stannat och vara lätt dallrig när den är klar. Du kan förbereda bruléen 2-3 dagar innan servering och bränna av dem precis innan.
Gällande bränningen så tycker jag att det funkar bäst med strösocker. Vinkla din form lätt och bränn långsamt till ytan är gyllene. Strö på ett till lager socker och bränn igen för en extra knäckig yta.
Steps
1
Done
|
FörberedelserBörja med att dra ut innehållet ur vaniljstången och mixa med sockret - bara lätt så att det går ihop. Spara vaniljstången! |
2
Done
|
Börja med vaniljgräddenI en medelstor kastrull - vänd ner sockret, grädde, vaniljpulver och vaniljstängerna. Koka upp tills det börjar bubbla. Ta från värmen, sila av och häll över i en kanna låt svalna tills de inte längre är kokhet. Går fortare om de får svalna i kyl. |
3
Done
|
Preppa formarnaTa fram en större ugnsform och placera en våt handduk i botten så att formarna inte glider omkring. Placera ut dina formar. Sätt ugnen på 150 grader över och under värme. |
4
Done
|
När vaniljgrädden svalnatSeparera äggvita och äggula (spara äggvitan till omelett eller maräng). |
5
Done
|
Ta ut formarna ur ugnsformen med vatten och låt svalna i rumstemperatur. Låt sedan svalna helt och hållet i kylen - går bra att låta de vara i kylen upp till 2-3 dagar. |
6
Done
|
Bränn av bruléenSprid ut 1 tsk strösocker över bruléen och bränn långsamt sockret samtidigt som du lutar lite på formen tills sockret är gyllene. Lägg på 1 tsk socker till och repetera. Låt sockret stelna en stund och servera sedan! |