Ingredients
-
Citronsås
-
1.5 msk Vetemjöl
-
25 g Smör
-
2 dl Créme Fraiche
-
3 dl Grädde
-
1.5 dl Vatten
-
1 st Citron
-
1 msk Fiskfond
-
Salt
-
Peppar
-
Övrigt
-
450 g Lax
-
1 kg Fast potatis
Directions
Ugnsbakad lax med citronsås och potatis. Smarrig lax med massor av citronsås. Ni vet Abbas färdiga citronsås? Detta smakar som den men godare och är så enkelt och gott att göra själv.
Steps
1
Done
|
PreppSätt ugnen på 200 grader. Lägg din lax i en ugnssäker form. Salta och peppra den lätt. |
2
Done
|
CitronsåsenSmält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör om till smöret börjar bli gyllene. Tillsätt creme fraiche och grädde under omröring. Låt koka upp och tillsätt sedan vatten och fiskfond. Riv ner skalet från hela citronen och pressa i saften från halva. Du kan smaka av med mer citronsaft. Peppra. Smaka av med salt och mer citronsaft tills du tycker att såsen har en bra syra. Låt puttra i 3-4 minuter. |
3
Done
|
Ta såsen från värmen och häll över laxen. |
4
Done
|
Grädda laxenGrädda laxen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Exakt tid beror på hur stora dina filéer var. Innertempen på laxen ska vara runt 50-52 grader när du tar ut den. Tänk på att temperaturen går upp någon grad när man tar ut laxen ur ugnen. |
5
Done
|
ServeraServera laxen med kokt potatis och en syrlig sallad. |