Ingredients
-
Marängbotten
-
4 st Äggvita
-
1 dl Strösocker
-
1.75 dl Florsocker
-
Limemarineade jordgubbar
-
250 g Jordgubbar
-
1 st Lime
-
1.5 msk Florsocker
-
Vaniljgrädde
-
3 dl Vispgrädde
-
2 tsk Vaniljsocker
-
1 msk Grekisk yoghurt
-
Övrigt topping
-
150 g Vit choklad
-
250 g Jordgubbar
Directions
Pavlova med limemarinerade jordgubbar, vaniljgrädde och vit choklad. En otrolig dessert som du kan servera portionsvis eller göra en större marängbotten. Alla komponenter går att förbereda men monterna gärna precis innan servering. Marängbotten suger annars åt sig av de toppingen.
Att tänka på när man gör maräng
- Använd alltid en ren skål, gärna i metall. I plastskålar kan fett fastna i fåror vilket gör det svårare för marängen att vispas upp. Du kan också dra en citronskiva i skålen innan du vispar.
- Vispa upp äggvitorna ordentligt innan du börjar ha i sockret.
- Vänd inte i allt socker direkt. Sockret behöver tillsättas långsamt för att marängen inte ska bli kristalliserad.
- I det här receptet byter jag ut en del av strösockret mot florsocker för att minska risken för sockerkristaller.
- Torka/grädda marängen på låg värme länge för att få fina och matta märngern
Steps
1
Done
|
MarängenVispa upp äggvitorna i ren bunke tills de blir ett fast skum. Vänd i lite strösocker åt gången, ca 0.20-25 dl åt gången. Vispa i 2-3 minuter mellan varje omgång. När allt strösocker är i vispa i 5 minuter till eller tills du inte känner några sockerkristaller. |
2
Done
|
Sätt ugnen på 150 grader och sänk till 100 grader så fort du stoppar in marängen. |
3
Done
|
Marinera jordgubbarDela jordgubbarna i skivor eller kvartar. Blanda jordgubbarna med saften och skalet från limen och florsocker. |
4
Done
|
VaniljgräddeVispa upp grädden med vaniljsockret. Vänd sedan i grekisk yoghurt. Yoghurten ger grädden en friskhet. |
5
Done
|
Övrigt till serveringPrecis innan servering - smält den vita chokladen i en liten skål eller kanna. Skiva ellert kvarta jordgubbarna. |
6
Done
|
ServeringToppa botten/bottnarna med vaniljgrädden. Toppa med marinerade jordgubbar, färska jordgubbar och slutligen ringlad smält vit choklad. Garnera eventuellt med en kvist citronmellis. Servera! |