Veckans matsedel v.48 | Riktigt risiga maträtter
Veckans matsedel: Riktigt risiga middagar
Ris är en ingrediens man kan laga väldigt många olika rätter med, eftersom den används inom köken i världens alla hörn. I veckans matsedel har jag samlat massor av rätter där jag använder ris. Vare sig det är huvudingrediensen som i en fried rice, eller om det är ett komplement till en kebabgryta. Jag har en favoritsort av ris som jag köper: Hästen basmatiris som finns att beställa via länken nedan:
Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.
Ha en fin matvecka! 🤎
Måndag:
Dragonkyckling med ris
En riktigt god och krämig kycklingrätt. Går fort att laga och passar utmärkt i matlådan. Ris påverkas inte på samma sätt som potatis och pasta när man värmer på och såsen blir bara ännu godare. Servera gärna en syrlig gurksallad till!
Tips!
Investera i en bra wokpanna, de är inte bara till för att woka i utan du kan använda dem till att steka en pastasås i och mycket annat! Jag använder en wokpanna från Fiskars när jag lagar mina woker. Den kan du köpa på Cervera här!
Tisdag:
Sesampanerad lax med ris, sojabönor och sötsur sås
En enkel och snabblagad middag. Sesampaneringen håller laxen saftig och gör den mer spännande. Servera med bönor marinerade i ponzu och lite tärnad mango!
Julklappstips: Jag har släppt en kokbok full med billiga och goda rätter!
Min kokbok ”Billiga Veckan” är fylld med recept som ger dig fyra stora portioner mat utan att det kostar för mycket. Det är en perfekt gåva att ge till en student, en nyutflyttad eller varför inte dig själv!
Boken finns i den fysiska bokhandeln och att beställa här!
Onsdag:
Kebabgryta med gult ris och vitlökssås
Perfekt vardagsrätt som går snabbt att laga. Gott i matlåda och går även att göra med valfri sorts kebab. Jag använde fryst kebab från Citygross men valfri kebab funkar utmärkt. Extra gott blir det med vitlöksås och fefferonins (adlink) till. Den här kebabgrytan tar mig verkligen tillbaka till skolmatsalen den denna rätt ofta serverades.
Torsdag:
Limekyckling med ris och syrlig gurka
En fräsch rätt med en krämig sås med smak av lime, ingefära och kyckling som ger dig sälta, syra, fräschör och allt du vill ha!
Tips!
Kom ihåg att fryst kyckling alltid är billigare än färsk, och det smart att köpa storpack och ha i frysen som du plockar ut det du ska ha och tina allt eftersom. Kolla igenom sortimentet på Mathem och se om du kan hitta billig fryst kyckling och passa på att köpa hem storpack när det är nedsatt!
Nudlar med krispig chiliolja med jordnötter
Breda risnudlar vända i en chiliolja med sesamfrön och jordnötter. Till det steker jag på valfri färs och toppar med broccoli eller sugersnaps för lite fräschör. Den krispiga chilioljan kan du med fördel göra några dagar innan. Den blir ännu godare när den fått sätta sig!
Lördag:
Spicy salmon med crispy rice
Små krispiga sushibitar med krämig lax som jag smaksätter med majonnäs, lime och japansk soja. Har du sushiris redo i kylen går detta fort och enkelt att göra. Det går också bra att göra utan att steka riset om du föredrar det.
Söndag:
Curry fried rice med kyckling
En perfekt vardagsrätt som både är billig och snabblagad. Riset kan du med fördel koka 1-2 dagar innan du tillagar själva rätten. Det blir så mycket bättre om riset får svalna och bli lite torrt. Jag använder basmatiris men annat långkornigt ris funkar också. Du kan byta ut kycklingen mot tofu eller sojafilébitar.
Veckans efterrätt:
Hemmagjord risifrutti
Hemmagjord risifrutti, perfekt som frukost eller mellanmål. Fördela i små skålar eller matlådor och ät med valfri sylt. Vill du ha gröten extra krämig kan du vända i lite lättvispad grädde. En sats ger ungefär 6-7 st mellis-portioner.