https://matinspo.se
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Home
  • Helgmat
  • Matsedel v.17 | Helggott

Matsedel v.17 | Helggott

Posted on apr 23rd, 2023
by Emilia
Categories:
  • Helgmat
  • Veckans Matsedel
Orange chicken - frasig kyckling med apelsinglaze

Veckans matsedel: God mat att äta på helgdagar och under firande

Mat är en viktig del av många högtider och firanden. Det är ett sätt att visa gästfrihet, uppskattning och gemenskap. Men vad ska man bjuda på när man har bjudit hem vänner och familj till en festlig tillställning? Det finns många olika alternativ att välja mellan, beroende på smak, budget och tillgång. Här är några tips och idéer på god och enkel festmat som passar till olika tillfällen nu under våren!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Smaklig måltid! 💖

 

Måndag:

Langos – fluffiga och mjuka hemmagjorda langos

Langos – fluffiga och mjuka hemmagjorda langos

Langos är ett slags friterat bröd som ursprungligen kommer från Ungern och är gjort av deg som jäser och sedan friteras i olja. Langos kan ätas som det är eller med olika pålägg, till exempel gräddfil, ost, vitlökssmör eller skinka. Jag har haft tångrom och, rödlök och dill på mina. Det är supergott, billigt och lyxigt!

Tips!
Skaffa dig en djup och bra wokpanna för när du ska fritera något, eller göra en pastasås. Denna från Fiskars är min favorit, och en panna jag använder ofta!
Fiskars Functional Form wokpanna 1027705 (28 cm diameter) - Elgiganten
Klicka här för att se närmare

 

Tisdag:

Citronpasta med räkor och avokado

Citronpasta med räkor och avokado

En supergod och enkel pasta med räkor och avokado. Denna kan du göra några portioner av, eller enkelt öka mängden av allt och bjuda till flera personer! Eftersom räkorna och avokadon inte behöver tillagas går det dessutom snabbt att laga och kräver ingen riktigt förberedelse.

 

Onsdag:

Chow fun – rice flake nudlar med kyckling

Chow fun – rice flake nudlar med kyckling

Chow fun är en kantonesisk maträtt som består av breda risnudlar som steks i het wok med biffskivor, böngroddar, och salladslök. Det är bara att woka ihop och sen smaksätta det hela med soja och ingefära som ger en djup och umamirik smak! En rätt du kanske inte testat än men som är himla god!

 

Torsdag:

Svamprisoni med gremolata

Svamprisoni med gremolata

Det här är en väldigt krämig och god rätt att äta och bjuda andra på. I den här risonin har jag trattkantarell och persilja. Till den serverar jag en smakrik gremolata. Gremolata är en frisk och grön sås med persilja, parmesan, vitlök och citron. Denna är perfekt att bjuda på under en middag eftersom den kan stå och puttra lite medan gästerna anländer och sen serveras rykande färsk från spisen!

Tips!
Jag serverar min risoni i en fin tallrik från Olsson och Jensen, deras kollektion kan du titta vidare på här!

 

Fredag:

Tacos med hemmagjord chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing

Tacos med hemmagjord chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing

Tacos med chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing. Till den gör jag en hemmagjord chili på högrev som fått koka och gotta sig i två timmar, ju längre desto bättre! Hur stark du vill ha chilin väljer du själv med mängden chili eller chilipulver. Något som gör denna taco supergod är också mangosalsan som innehåller fryst mango, limesaft och annat gott. Gör tacofredagen lite extra lyxig och njut!

 

Lördag:

Orange chicken – frasig kyckling med apelsinglaze

Orange chicken – frasig kyckling med apelsinglaze

Orange chicken är en väldigt smakrik och krispig kycklingrätt med smaksättning av en syrlig och sticky glaze. Glazen är gjord på apelsinsaft, soja, farinsocker, och ingefära. Det är en perfekt rätt att servera med ris och salladslök till. Gör sig väldigt bra på en festlig middag!

 

Söndag:

Ugnsbakad lax med kryddiga klyftpotatisar och kall sås

Ugnsbakad lax med kryddiga klyftpotatisar och kall sås

En väldigt god rätt som ger dig både kryddiga smaker, saftig lax, en god kall sås och fräschör från sallad och citron. Låt laxen ligga i ugnen medan du blandar din sås och ta ut laxen när den är runt 50 grader och låt den vila upp sig till att bli perfekt tillagad och saftig! Potatisklyftorna är bara att skicka in i ugnen efter att du rubbat in dem i en kryddblandning bestående av paprikapulver, vitlökspulver, chilipulver och annat gott.

 

Veckans efterrätt

Biscoffcheesecake – krämig cheesecake med Biscoff

Biscoffcheesecake – krämig cheesecake med Biscofff

Tips!
Biscoff-kex går att köpa på de flesta matbutiker, men du kan också enkelt beställa hem det direkt genom att klicka här!

Emilia

Add Your Comment Avbryt svar

Välkommen till Matinspo.se!

En matsajt där jag Emilia hoppas att du kan hitta inspiration och recept till din middag, din frukost och din bakning. Jag uppdaterar med nya recept varje vecka och det kan bli allt från chokladiga bakverk, fluffiga pannkakor, pastarätter, vegetariska recept och rätter från alla världens hörn. En stor variation av recept med något för alla.

Jag vill sprida matglädje och sug efter att våga testa mer i köket!

Instagram Feed

emiliasmatinspo

🥄 Häng med mig i stories & få smarrig mat i flödet!
💻 jobba med mig? maila till emimiil@hotmail.com
📕 Kokbok Billiga Veckan 👇


Den gosiga stora bruna soffan är här!! 😄
Det

Den gosiga stora bruna soffan är här!! 😄 
Det är en Valen XL med mammut fotpall i färgen brun 05 och tyget solemio från @sweef_furniture. Vi är supernöjda! Djup, högt ryggstöd och färgen är 10/10 🌟

Det enda tråkiga är att vi behöver skydda soffan med filtar pga 👶😅 men men!!

#sweef #valenxl #soffa


Saftig & god lax med aioli 🧄
Du behöver bara p

Saftig & god lax med aioli 🧄
Du behöver bara pensla med aioli & se till att inte övergrädda 😄 underlättar att ha en termometer! 

Ingredienser 
Lax
Aioli
Salt 
Peppar 

Gör såhär 
Sätt ugnen på 175 grader.
Pensla den tinade laxen med aioli. Salta och peppra. Grädda i mitten av ugnen tills den tjockaste delen på laxen uppnår 53 grader. Tar ca 15-18 minuter. 

Servera med potatis, mer aioli och grönsaker, eller till en god sallad. 

#fisk #middagstips #middag #matinspo #matlagning #lättlagat #snabblagat


Kebabgryta med ris – som man brukade äta i skolan
Kebabgryta med ris - som man brukade äta i skolan 👌 som att jag minns såhär typ 15 år senare 😄 men supergott!!

Kebabgryta
1 st Gullök
1.5 dl Tomatpure
1.5 dl Ajvar
2 st Vitlöksklyftor
800 g Finkrossade tomater
1 msk Paprikapulver
1 msk Kebabkrydda
500 g Kebabkött
Salt
Peppar
Neutral olja 

Vitlöksås
3 dl Grekisk yoghurt
1 st Vitlöksklyftor
Salt 

Övrigt 
Ris 

Gör såhär 
Kebabgrytan 

Stek kebaben enligt instruktionerna och ställ sedan åt sidan. Finhacka och fräs lök i en djup panna. Tillsätt tomatpuré och fortsätt fräsa i 2-3 minuter. Häll i kryddor, pressad vitlök och ajvar och stek på lite till. Vänd i finkrossade tomater. Salta och peppra. Låt sedan puttra i 10-15 minuter. Vänd i kebaben. Smaka av med salt och eventuellt lite socker. 

Vitlöksås
Blanda yoghurt, pressad vitlök och salt. 

Servera
Servera kebaben med det gula riset och vitlökssyoghurt.

#middagstips #matinspo #kebab #kebabgryta  #middag



Follow on Instagram


Populära kategorier

Balkanmat

Balkanmat

Billig middag

Billig middag

Bröd recept

Bröd recept

Brunch recept

Brunch recept

Buffémat

Buffémat

Drycker

Drycker

Efterrätter

Efterrätter

Favoritprodukter

Favoritprodukter