https://matinspo.se
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Home
  • Helgmat
  • Matsedel v.17 | Helggott

Matsedel v.17 | Helggott

Posted on apr 23rd, 2023
by Emilia
Categories:
  • Helgmat
  • Veckans Matsedel
Orange chicken - frasig kyckling med apelsinglaze

Veckans matsedel: God mat att äta på helgdagar och under firande

Mat är en viktig del av många högtider och firanden. Det är ett sätt att visa gästfrihet, uppskattning och gemenskap. Men vad ska man bjuda på när man har bjudit hem vänner och familj till en festlig tillställning? Det finns många olika alternativ att välja mellan, beroende på smak, budget och tillgång. Här är några tips och idéer på god och enkel festmat som passar till olika tillfällen nu under våren!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Smaklig måltid! 💖

 

Måndag:

Langos – fluffiga och mjuka hemmagjorda langos

Langos – fluffiga och mjuka hemmagjorda langos

Langos är ett slags friterat bröd som ursprungligen kommer från Ungern och är gjort av deg som jäser och sedan friteras i olja. Langos kan ätas som det är eller med olika pålägg, till exempel gräddfil, ost, vitlökssmör eller skinka. Jag har haft tångrom och, rödlök och dill på mina. Det är supergott, billigt och lyxigt!

Tips!
Skaffa dig en djup och bra wokpanna för när du ska fritera något, eller göra en pastasås. Denna från Fiskars är min favorit, och en panna jag använder ofta!
Fiskars Functional Form wokpanna 1027705 (28 cm diameter) - Elgiganten
Klicka här för att se närmare

 

Tisdag:

Citronpasta med räkor och avokado

Citronpasta med räkor och avokado

En supergod och enkel pasta med räkor och avokado. Denna kan du göra några portioner av, eller enkelt öka mängden av allt och bjuda till flera personer! Eftersom räkorna och avokadon inte behöver tillagas går det dessutom snabbt att laga och kräver ingen riktigt förberedelse.

 

Onsdag:

Chow fun – rice flake nudlar med kyckling

Chow fun – rice flake nudlar med kyckling

Chow fun är en kantonesisk maträtt som består av breda risnudlar som steks i het wok med biffskivor, böngroddar, och salladslök. Det är bara att woka ihop och sen smaksätta det hela med soja och ingefära som ger en djup och umamirik smak! En rätt du kanske inte testat än men som är himla god!

 

Torsdag:

Svamprisoni med gremolata

Svamprisoni med gremolata

Det här är en väldigt krämig och god rätt att äta och bjuda andra på. I den här risonin har jag trattkantarell och persilja. Till den serverar jag en smakrik gremolata. Gremolata är en frisk och grön sås med persilja, parmesan, vitlök och citron. Denna är perfekt att bjuda på under en middag eftersom den kan stå och puttra lite medan gästerna anländer och sen serveras rykande färsk från spisen!

Tips!
Jag serverar min risoni i en fin tallrik från Olsson och Jensen, deras kollektion kan du titta vidare på här!

 

Fredag:

Tacos med hemmagjord chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing

Tacos med hemmagjord chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing

Tacos med chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing. Till den gör jag en hemmagjord chili på högrev som fått koka och gotta sig i två timmar, ju längre desto bättre! Hur stark du vill ha chilin väljer du själv med mängden chili eller chilipulver. Något som gör denna taco supergod är också mangosalsan som innehåller fryst mango, limesaft och annat gott. Gör tacofredagen lite extra lyxig och njut!

 

Lördag:

Orange chicken – frasig kyckling med apelsinglaze

Orange chicken – frasig kyckling med apelsinglaze

Orange chicken är en väldigt smakrik och krispig kycklingrätt med smaksättning av en syrlig och sticky glaze. Glazen är gjord på apelsinsaft, soja, farinsocker, och ingefära. Det är en perfekt rätt att servera med ris och salladslök till. Gör sig väldigt bra på en festlig middag!

 

Söndag:

Ugnsbakad lax med kryddiga klyftpotatisar och kall sås

Ugnsbakad lax med kryddiga klyftpotatisar och kall sås

En väldigt god rätt som ger dig både kryddiga smaker, saftig lax, en god kall sås och fräschör från sallad och citron. Låt laxen ligga i ugnen medan du blandar din sås och ta ut laxen när den är runt 50 grader och låt den vila upp sig till att bli perfekt tillagad och saftig! Potatisklyftorna är bara att skicka in i ugnen efter att du rubbat in dem i en kryddblandning bestående av paprikapulver, vitlökspulver, chilipulver och annat gott.

 

Veckans efterrätt

Biscoffcheesecake – krämig cheesecake med Biscoff

Biscoffcheesecake – krämig cheesecake med Biscofff

Tips!
Biscoff-kex går att köpa på de flesta matbutiker, men du kan också enkelt beställa hem det direkt genom att klicka här!

Emilia

Add Your Comment Avbryt svar

Välkommen till Matinspo.se!

En matsajt där jag Emilia hoppas att du kan hitta inspiration och recept till din middag, din frukost och din bakning. Jag uppdaterar med nya recept varje vecka och det kan bli allt från chokladiga bakverk, fluffiga pannkakor, pastarätter, vegetariska recept och rätter från alla världens hörn. En stor variation av recept med något för alla.

Jag vill sprida matglädje och sug efter att våga testa mer i köket!

Instagram Feed

emiliasmatinspo

🥄 Häng med mig i stories & få smarrig mat i flödet!
💻 jobba med mig? maila till emimiil@hotmail.com
📕 Kokbok Billiga Veckan 👇


SMARRIG KLADDKAKA! 👌 Kladdkakans dag imorgon oc
SMARRIG KLADDKAKA! 👌 Kladdkakans dag imorgon och jag har bakat 2 st för att dela med er, så varsågod en riktigt god 🤠❤️
Vad tycker du om kladdigghetsgraden? Ska den vara kladdigare, fastare eller är den perfekt? 

1 kladdkaka (ca 20 cm)
150 g Smör
50 g mörk choklad 55% eller mjölkchoklad 
2 st Ägg (stora)
2.5 dl Vetemjöl
2.5 dl Strösocker
0.5 dl Farinsocker 
1 tsk Vaniljsocker
1dl Kakao
1 krm Salt
TOPPING
Florsocker 

Gör såhär 
Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme. Klä en springform 20 cm med bakplåtspapper. Smält smöret, choklad och socker i micron. Vänd i ägg.
Sikta ner de torra ingredienserna. Rör ihop försiktigt tills du har en jämn smet. Rör inte för mycket för då kommer kakan bli torr. Jag rör runt med en visp för att äggvitebitarna ska separeras. 

GRÄDDA KLADDKAKAN 

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 min (jag gräddade 20 min men håll koll efter 15). Kakan ska ha satts sig i kanterna men fortfarande vara dallrig i mitten.
Låt kakan sedan svalna innan du pudrar över florsocker! 

Servera med glass!

#kladdkaka #kladdigkladdkaka #kladdkakansdag


Minns ni min hydroponiska odling? Här är resulta
Minns ni min hydroponiska odling? Här är resultatet efter 1 månad och ett gott baslikasmör du kan göra!!😍 
I samarbete med @miljöcenter 🌱8
så fin basilika med stoora blad. Och jag har liksom inte alls behövt anstränga mig för att det ska lyckas. Det enda jag har gjort är att jag har bytt vatten var 7-10dag och tillsatt lite hydroponisk växtnäring från Blomstra. 

Och det första jag gjorde var basilikasmör att ha på bruschetta, otroligt gott! Du kan också använda smör till pasta eller kyckling t ex. 

Kort om hydroponisk odling: en jordfriodling där växtnäring och vatten gör så att odlingen lyckas. 
Jag använder Greenlines Growing P10 som är ett helautomatiskt hydroponiskt system som dessutom är snyggt, tar lite plats och gör odlingen lättskött. Finns bland annat att köpa på Bygghemma och Clas Ohlson. 

Ingredienser basilikasmör
2 stora nävar basilika 
50 g rumstempererat smör
1 vitlöksklyfta (jag tog 2 men en räcker)
Flingsalt 

Övrigt 
Baguette
Tomater
Rödlök
Olivolja 
Salt 

Gör såhär
Sätt ugnen på 225g grader.
Blanchera basilikan och mixa sedan ihop med smör, vitlök och salt. Ställ i kylen en kort stund. Hacka under tiden rödlök och tomat. Blanda ihop med salt och olivolja. 

Skiva baguetterna och placera på en plåt. Börja på basilikasmöret.
Rosta baguetteskivorna i cirka 10-15 min, eller tills dom är gyllene. 

Toppar med tomat och rödlöken. Njut direkt! 

#basilika #basilikaodling #matinspo #basilikasmör #brunchetta #förrätt #matlagning #miljöcenter #hydroponisk odling #greeline


Nu kör vi igång med saffransrecept!! Är ni tagg
Nu kör vi igång med saffransrecept!! Är ni taggade?😍 först ut dessa fluffiga brioschesaffransbullar med hasselnötskräm, eller vaniljkräm om du vill! Fluffiga och mjuka som moln ☁️

Recept på lussekatter och saffransbullar med mandelmassa är näst på tur!

Ingredienser 
Detta sna kokoas ihop
1.75 dl mjölk
0.5 dl vetemjöl 

Till degen
1 dl Strösocker 
1 g saffran 
25 g jäst
2 dl mjölk
3 ägg
9.5 dl vetemjöl 
120g smör
1.5 msk olja 

Fyllda saffransbullar - mjuka som moln!☁️
Du kan fylla dem i antingen vaniljkräm eller hasselnötskräm.
Den här degen är elastiskare och klibbigare än vanlig bulldeg. Typ som en briochdeg.

Gör såhär
Koka ihop mjöl och mjölk till en tjock massa. 
Lägg över in bakbunke. Tillsammans med ägg, mjölk, jäst, saffran, och socker. Rör ihop och tillsätt sedan lite av mjölet åt gången samt salt. Vänd i rumstempererat smör. Arbeta degen i ca 15 min. Den kommer vara åt det klibbiga hållet. Låt jäsa i bunke i cirka en timme.
Skälp ut degen på ett mjölad yta. Knådda ihop lite grann med mjöl. Kavla ut och dela i 12-15 st rutor.
Fyll varje ruta med en matsked nutella eller vaniljkräm. Stäng igen rulla ihop och placera i en form klädd med bakplåtspapper. Täck och låt jäsa i 20 min
Värm ugnen till 200 grader.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40 min eller eller tills bullen har uppnått en innertemperatur på 98 gra.der. Exakt tid varierar beroende på ugn.
Låt svalna något innan du pudrar med florsocker.



Follow on Instagram


Populära kategorier

Balkanmat

Balkanmat

Billig middag

Billig middag

Bröd recept

Bröd recept

Brunch recept

Brunch recept

Buffémat

Buffémat

Drycker

Drycker

Efterrätter

Efterrätter

Favoritprodukter

Favoritprodukter