Matsedel v.17 | Helggott
Veckans matsedel: God mat att äta på helgdagar och under firande
Mat är en viktig del av många högtider och firanden. Det är ett sätt att visa gästfrihet, uppskattning och gemenskap. Men vad ska man bjuda på när man har bjudit hem vänner och familj till en festlig tillställning? Det finns många olika alternativ att välja mellan, beroende på smak, budget och tillgång. Här är några tips och idéer på god och enkel festmat som passar till olika tillfällen nu under våren!
Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.
Smaklig måltid! 💖
Måndag:
Langos – fluffiga och mjuka hemmagjorda langos
Langos är ett slags friterat bröd som ursprungligen kommer från Ungern och är gjort av deg som jäser och sedan friteras i olja. Langos kan ätas som det är eller med olika pålägg, till exempel gräddfil, ost, vitlökssmör eller skinka. Jag har haft tångrom och, rödlök och dill på mina. Det är supergott, billigt och lyxigt!
Skaffa dig en djup och bra wokpanna för när du ska fritera något, eller göra en pastasås. Denna från Fiskars är min favorit, och en panna jag använder ofta!
Klicka här för att se närmare
Tisdag:
Citronpasta med räkor och avokado
En supergod och enkel pasta med räkor och avokado. Denna kan du göra några portioner av, eller enkelt öka mängden av allt och bjuda till flera personer! Eftersom räkorna och avokadon inte behöver tillagas går det dessutom snabbt att laga och kräver ingen riktigt förberedelse.
Onsdag:
Chow fun – rice flake nudlar med kyckling
Chow fun är en kantonesisk maträtt som består av breda risnudlar som steks i het wok med biffskivor, böngroddar, och salladslök. Det är bara att woka ihop och sen smaksätta det hela med soja och ingefära som ger en djup och umamirik smak! En rätt du kanske inte testat än men som är himla god!
Torsdag:
Det här är en väldigt krämig och god rätt att äta och bjuda andra på. I den här risonin har jag trattkantarell och persilja. Till den serverar jag en smakrik gremolata. Gremolata är en frisk och grön sås med persilja, parmesan, vitlök och citron. Denna är perfekt att bjuda på under en middag eftersom den kan stå och puttra lite medan gästerna anländer och sen serveras rykande färsk från spisen!
Jag serverar min risoni i en fin tallrik från Olsson och Jensen, deras kollektion kan du titta vidare på här!
Tacos med hemmagjord chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing
Tacos med chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing. Till den gör jag en hemmagjord chili på högrev som fått koka och gotta sig i två timmar, ju längre desto bättre! Hur stark du vill ha chilin väljer du själv med mängden chili eller chilipulver. Något som gör denna taco supergod är också mangosalsan som innehåller fryst mango, limesaft och annat gott. Gör tacofredagen lite extra lyxig och njut!
Lördag:
Orange chicken – frasig kyckling med apelsinglaze
Orange chicken är en väldigt smakrik och krispig kycklingrätt med smaksättning av en syrlig och sticky glaze. Glazen är gjord på apelsinsaft, soja, farinsocker, och ingefära. Det är en perfekt rätt att servera med ris och salladslök till. Gör sig väldigt bra på en festlig middag!
Söndag:
Ugnsbakad lax med kryddiga klyftpotatisar och kall sås
En väldigt god rätt som ger dig både kryddiga smaker, saftig lax, en god kall sås och fräschör från sallad och citron. Låt laxen ligga i ugnen medan du blandar din sås och ta ut laxen när den är runt 50 grader och låt den vila upp sig till att bli perfekt tillagad och saftig! Potatisklyftorna är bara att skicka in i ugnen efter att du rubbat in dem i en kryddblandning bestående av paprikapulver, vitlökspulver, chilipulver och annat gott.
Veckans efterrätt
Biscoffcheesecake – krämig cheesecake med Biscofff
Biscoff-kex går att köpa på de flesta matbutiker, men du kan också enkelt beställa hem det direkt genom att klicka här!