0 0
Langos – fluffiga och mjuka hemmagjorda langos

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Degen
12.5 dl Vetemjöl kan behövas något mer
25 g Jäst
5 dl Ljummen mjölk
1 tsk Strösocker
0.5 tsk Salt
2.5 msk Rapsolja
Till fritering
5 dl Neutral olja
Topping
Gräddfil
Rödlök
Stenbitsrom
Dill
Räkor
Vitlökssmör
25 g Smör
1 st Vitlöksklyftor
Salt

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Langos – fluffiga och mjuka hemmagjorda langos

  • 120 min
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Degen

  • Till fritering

  • Topping

  • Vitlökssmör

Directions

Share

Langos – fluffiga och mjuka hemmagjorda. Langosh som det uttalas är en mycket populär ungersk rätt som ofta finns på festivaler och tivoli. Den kan liknas vid friterad pizzadeg som man sedan kan toppa med valfri tillbehör. Ofta penslas de med vitlökssmör och toppas med gräddfil och ost. Jag toppade mina med gräddfil, rödlök, stenbitsrom, dill och räkor. Blev otroligt gott! I mitt langos recept har jag inte potatis och detta är för att langos kan göras både med och utan potatis i degen! Jag föredrar utan.

Själva langosdegen går enkelt att göra vegansk genom att byta ut mjölken mot veganskt alternativ.

Du kan variera toppingen på langos med både söta och salta topping. Använd fantasin och toppa din langos med det du tycker om!

Steps

1
Done

Degen

Värm på mjölken tills den är fingervarm (ca 37 grader). Smula ner jästen i en bunke och vänd ner socker och mjölken. Vispa tills jästen löst upp sig. Vänd i salt, olja och tillsätt sedan mjölet lite åt gången samtidigt som du arbetar degen i en köksassistent eller förhand/slev. Kan behövas något mer eller mindre än det som står i receptet beroende på hur rågade mått du tar. Arbeta till en smidig deg i ca 5-10 min, degen ska vara lite åt det klibbiga hållet med inte fastna i bunken eller på fingrarna. Tänk på att degen kommer suga upp mjölet under tiden den jäser så tillsätt hellre lite för lite mjöl än för mycket. Täck bunken och låt jäsa i ca 45 minuter.

2
Done

Lägg över degen på ett lätt mjölat bord dela i 8 st lika stora delar. Forma varje bit till en boll med lätt oljade händer. Täck degbollarna och låt dem vila i 20 min.

3
Done

Dags att fritera

Värm en djup panna med olja till ca 170-180 grader. Har du ingen termometer så testa med en liten deg bit för att se om oljan är tillräckligt varm. Är oljan lagom varm så kommer degbiten flyta upp till utan och börja bubbla.

4
Done

Ta en degboll och stretcha ut med händerna till en oval 1-2 cm tjock plätt. Fritera langos en åt gången i ca 2 min per sida eller tills de är gyllene. Justera värmen på plattan om det går för fort eller för långsamt. Jag hade plattan på 7/9.
Låt langosen rinna av på hushållspapper. Fortsätt så tills alla bitar är friterade

5
Done

Servera

Smält smör och blanda med olja och lite salt. Pensla langosen med vitlökssmöret och toppa sedan med gräddfil, rödlök, dill, räkor och rom eller valfri topping!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Tuna melt quesadillas
previous
Tuna melt quesadillas
Kikärtsgryta med couscous och ugnsrostade paprika
next
Kikärtsgryta med couscous och ugnsrostade paprika
Tuna melt quesadillas
previous
Tuna melt quesadillas
Kikärtsgryta med couscous och ugnsrostade paprika
next
Kikärtsgryta med couscous och ugnsrostade paprika

Add Your Comment