https://matinspo.se
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Home
  • Helgmat
  • Matsedel v.17 | Helggott

Matsedel v.17 | Helggott

Posted on apr 23rd, 2023
by Emilia
Categories:
  • Helgmat
  • Veckans Matsedel
Orange chicken - frasig kyckling med apelsinglaze

Veckans matsedel: God mat att äta på helgdagar och under firande

Mat är en viktig del av många högtider och firanden. Det är ett sätt att visa gästfrihet, uppskattning och gemenskap. Men vad ska man bjuda på när man har bjudit hem vänner och familj till en festlig tillställning? Det finns många olika alternativ att välja mellan, beroende på smak, budget och tillgång. Här är några tips och idéer på god och enkel festmat som passar till olika tillfällen nu under våren!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Smaklig måltid! 💖

 

Måndag:

Langos – fluffiga och mjuka hemmagjorda langos

Langos – fluffiga och mjuka hemmagjorda langos

Langos är ett slags friterat bröd som ursprungligen kommer från Ungern och är gjort av deg som jäser och sedan friteras i olja. Langos kan ätas som det är eller med olika pålägg, till exempel gräddfil, ost, vitlökssmör eller skinka. Jag har haft tångrom och, rödlök och dill på mina. Det är supergott, billigt och lyxigt!

Tips!
Skaffa dig en djup och bra wokpanna för när du ska fritera något, eller göra en pastasås. Denna från Fiskars är min favorit, och en panna jag använder ofta!
Fiskars Functional Form wokpanna 1027705 (28 cm diameter) - Elgiganten
Klicka här för att se närmare

 

Tisdag:

Citronpasta med räkor och avokado

Citronpasta med räkor och avokado

En supergod och enkel pasta med räkor och avokado. Denna kan du göra några portioner av, eller enkelt öka mängden av allt och bjuda till flera personer! Eftersom räkorna och avokadon inte behöver tillagas går det dessutom snabbt att laga och kräver ingen riktigt förberedelse.

 

Onsdag:

Chow fun – rice flake nudlar med kyckling

Chow fun – rice flake nudlar med kyckling

Chow fun är en kantonesisk maträtt som består av breda risnudlar som steks i het wok med biffskivor, böngroddar, och salladslök. Det är bara att woka ihop och sen smaksätta det hela med soja och ingefära som ger en djup och umamirik smak! En rätt du kanske inte testat än men som är himla god!

 

Torsdag:

Svamprisoni med gremolata

Svamprisoni med gremolata

Det här är en väldigt krämig och god rätt att äta och bjuda andra på. I den här risonin har jag trattkantarell och persilja. Till den serverar jag en smakrik gremolata. Gremolata är en frisk och grön sås med persilja, parmesan, vitlök och citron. Denna är perfekt att bjuda på under en middag eftersom den kan stå och puttra lite medan gästerna anländer och sen serveras rykande färsk från spisen!

Tips!
Jag serverar min risoni i en fin tallrik från Olsson och Jensen, deras kollektion kan du titta vidare på här!

 

Fredag:

Tacos med hemmagjord chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing

Tacos med hemmagjord chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing

Tacos med chili, picklad rödlök, mangosalsa och jalapenodressing. Till den gör jag en hemmagjord chili på högrev som fått koka och gotta sig i två timmar, ju längre desto bättre! Hur stark du vill ha chilin väljer du själv med mängden chili eller chilipulver. Något som gör denna taco supergod är också mangosalsan som innehåller fryst mango, limesaft och annat gott. Gör tacofredagen lite extra lyxig och njut!

 

Lördag:

Orange chicken – frasig kyckling med apelsinglaze

Orange chicken – frasig kyckling med apelsinglaze

Orange chicken är en väldigt smakrik och krispig kycklingrätt med smaksättning av en syrlig och sticky glaze. Glazen är gjord på apelsinsaft, soja, farinsocker, och ingefära. Det är en perfekt rätt att servera med ris och salladslök till. Gör sig väldigt bra på en festlig middag!

 

Söndag:

Ugnsbakad lax med kryddiga klyftpotatisar och kall sås

Ugnsbakad lax med kryddiga klyftpotatisar och kall sås

En väldigt god rätt som ger dig både kryddiga smaker, saftig lax, en god kall sås och fräschör från sallad och citron. Låt laxen ligga i ugnen medan du blandar din sås och ta ut laxen när den är runt 50 grader och låt den vila upp sig till att bli perfekt tillagad och saftig! Potatisklyftorna är bara att skicka in i ugnen efter att du rubbat in dem i en kryddblandning bestående av paprikapulver, vitlökspulver, chilipulver och annat gott.

 

Veckans efterrätt

Biscoffcheesecake – krämig cheesecake med Biscoff

Biscoffcheesecake – krämig cheesecake med Biscofff

Tips!
Biscoff-kex går att köpa på de flesta matbutiker, men du kan också enkelt beställa hem det direkt genom att klicka här!

Emilia

Add Your Comment Avbryt svar

Välkommen till Matinspo.se!

En matsajt där jag Emilia hoppas att du kan hitta inspiration och recept till din middag, din frukost och din bakning. Jag uppdaterar med nya recept varje vecka och det kan bli allt från chokladiga bakverk, fluffiga pannkakor, pastarätter, vegetariska recept och rätter från alla världens hörn. En stor variation av recept med något för alla.

Jag vill sprida matglädje och sug efter att våga testa mer i köket!

Instagram Feed

emiliasmatinspo

🥄 Häng med mig i stories & få smarrig mat i flödet!
💻 jobba med mig? maila till emimiil@hotmail.com
📕 Kokbok Billiga Veckan 👇


Nudelwok med kyckling 🥢 men du kan byta ut prot
Nudelwok med kyckling 🥢 men du kan byta ut proteinet mot biff eller tofu! 
Hemligheten till en god wok är en god sås. En kombination av oystersås, japansk soja, kinesisk soja och socker är en perfekt bas till många woker! Se recept i beskrivningen 😍 så kan du använda samma sås men variera proteinet, grönsakerna och nudlarna.

Så gilla, spara och testa 💛 

Ingrediener
4-5 serveringar 

600 g Kyckling (tofu eller biff funkar också) blandas med ca 1 msk japansk soja och 1 riven vitlök.
250 g Broccoli
1 Paprika röd
2 morötter
1 zucchini 
250 g äggnudlar 
2 st Vitlöksklyftor
1 liten burk bambuskott 

SÅS
4 msk Japansk soya
1 dl Oystersås
2 msk Kinesisk soya
2.5 msk Farinsocker eller vanligt strö 

TOPPING (VALFRITT)
Lime
Jordnötter
Chiliflakes 

FÖRBEREDELSER
Koka nudlarna enligt paketet 

SÅSEN 

Börja med att blanda ihop ingredienserna till såsen (japansk soya, kinesisk soya, och oystersås + farinsocker alternativt Strösocker).  Skiva kycklingen och blanda med lite japansk soja och riven vitkök.

GRÖNSAKER OCH KYCKLING 

Strimla paprikan och kycklingen, skiva moroten & zucchini, bryt broccolin och riv vitlöken.
Stek sedan kycklingen och ställ den åt sidan. 

Värm en stor panna med olja. Vänd i broccolin, morot, zucchini och paprikan och stek tills de mjuknat en aning men fortfarande har krisp. Tillsätt mer olja ifall det behövs. Tillsätt kycklingen och sedan nudlarna och såsen. Vänd ihop så att nudlarna suger i sig såsen och tillagas. Sänk värmen något. 

SERVERA 

Servera med lite lime, chili och jordnötter till! Syran i limen passar perfekt till den salta soyan. 

#wok #nudlar #nudelwok #kycklingwok #matinspo #middagar #middagstips #risnudlar #asiafood #noodles #middagsinspo #hemlagat #lyxmiddag #matlådemat #hemlagat #Matlagning #mat #matinsta


De saftigaste & godaste lussekatterna. SPARA nu oc
De saftigaste & godaste lussekatterna. SPARA nu och dela med någon som älskar lusse 😍

Ingredienser 
Ca 30 st (men beror på storlek)
Degen
50 g Jäst
2 dl Strösocker
1 g Saffran
15-16 dl Vetemjöl special eller vanligt Vetemjöl
150 g Rumstempererat smör
4 dl Mjölk
2 dl Vispgrädde
1 st Ägg
1 nypa Salt 

Topping (Antingen russin eller pärlsocker, eller båda?) 

1 dl Russin
 1 st Ägg 
Sockerlag (1 dl vatten & 1 dl Strösocker som kokas upp)
 Pärlsocker 

Förberedelser
Lägg russin i blöt och låt de stå i ca 1h min. Innan du petar in dem i bullarna, låt dem rinna av.

Receptet görs med kall degvätska (alltså ska inte mjölken eller grädden värmas på)
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor bunke. Tillsätt socker och ägg och blanda.
Mortla saffran med 1 tsk socker och blanda ner i smeten (skippa om du inte har en mortel) 

Tillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg i minst 10-15 minuter. Låt degen vila på köksbanken i några minuter (3-4 minuter). 

Antingen så kan du rulla degen till valfri form. Eller så kan du dela degen i 2 och sedan kavla ut degen till en 0.8-1 cm tjock rektangel och skära i strimlor med en pizzaslicer. Sedan rullar du dem till lussekatter genom att rulla in ena sidan till hälften, vända på strimlar och rulla in randra sidan. Toppa lussekatterna med russin om du vill. Låt lussekatterna jäsa på plåt i ca 2h, går bra med lite längre också (2.5h). (täck plåtarna med kökshanddukar).

Grädda lussekatterna
Värm ugnen till 225 grader. Pensla lussekatterna med ägg precis innan du skjutsar in dem i ugnen och toppa med pärlsocker. Grädda dem i ca 7-9 min, för mig räckte det med 7,5 min men exakt tid beror på ugn och storlek.
När lussebullarna är färdigräddade pensla dem med sockerlag direkt. 1 dl socker som du kokar upp med 1 dl vatten. 

Njut av bullarna direkt och frys in de som blir över!


Vilken matbutik har den godaste lussekatten?🎅

Vilken matbutik har den godaste lussekatten?🎅 
Köpte från Coop, Lidl, Willys och ICA, samma dag men ändå varierade de i färskhet...men förutsättningarna var samma! Testar som en kul grej 😄
Vart förvånad över hur torra många av dem var men det fanns ändå en som jag kommer kunna köpa igen, och det är: vart hittar du den godaste lussekatten?

Vill göra ett blindtest på julmust igen och se om jag har samma favorit fortfarande!

👑 Willys! Billigast, saftigast men okej smak av saffran.
🥈 ICA
🥉 Coop & Lidl, tyvärr för torra..kan varit otur men kommer nog ej köpa igen..

Givetvis är hembakade ändå godast så håll utkik efter receptet 😎

#lussekatter #saffransbullar #smaktest



Follow on Instagram


Populära kategorier

Balkanmat

Balkanmat

Billig middag

Billig middag

Bröd recept

Bröd recept

Brunch recept

Brunch recept

Buffémat

Buffémat

Drycker

Drycker

Efterrätter

Efterrätter

Favoritprodukter

Favoritprodukter