https://matinspo.se
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Home
  • Middagstips - goda recept för hela veckan
  • Matsedel v.12 | Goda sallader att äta i vår

Matsedel v.12 | Goda sallader att äta i vår

Posted on mar 16th, 2025
by Danny
Categories:
  • Middagstips - goda recept för hela veckan
  • Sallader
  • Uncategorized
  • Veckans Matsedel

Veckans matsedel: Goda sallader att äta i vår

Våren kommer nu närmare och närmare för varje dag, och oavsett var du bor i landet tror jag vi alla kan känna den där lite mer våriga känslan i kroppen. Denna veckas matsedel fokuserar på sallader att äta till lunch i vårsolen eller till middag. Goda och fräscha pastasallader, sallader med couscous, krutonger. Det finns oändligt med sätt att variera recepten på för att göra en god middag! Det är också väldigt enkelt att variera proteinet i din sallad, eftersom vi alla vet att det ändå är dressingen som gör salladen!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Hoppas du hittar inspiration till lite god och billig mat! 💖

 

Måndag:

Pastasallad med grillad kyckling och currydressing

Pastasallad med grillad kyckling, mango, krispiga grönsaker och currydressing. En lättlagad middag som passar hela familjen. Blanda ihop allt i en stor skål eller låt alla dosera med tillbehör själva. Pastasalladen är lika god dagen efter.

 

Tisdag:

Sötpotatis- och halloumifritters med linsallad och fetaoströra

Sötpotatis- och halloumifritters med linsallad och fetaoströra

Supergoda friters med en linssallad som har både syra, sötma och salta. Till serverade jag en röra med creme fraiche och fetaost.

 

Onsdag:

Marinerade kycklinglår med färsk potatis, kall sås och syrlig sallad med sparris

Marinerade kycklinglår med potatis, kall sås och syrlig sallad med sparris

Detta är en perfekt salladsmiddag! Kan varmt rekommendera den kalla såsen som passar till både fisk och kött.

 

Torsdag:

Kisir – turkisk bulgursallad

Kisir – turkisk bulgursallad

Supergod syrlig sallad som passar perfekt till sommarens picknickar och bufféer. Ät den som den är med citron och inlagda grönsaker eller servera till grillat.

 

Fredag:

Krämig Italiensk pastasallad med soltorkadtomatröra

Krämig Italiensk pastasallad med soltorkadtomatröra

En otroligt god pastasallad som passar perfekt till picknickar och bufféer. Jag toppar med prosciutto, parmesan och basilika men du kan variera och ta det du tycker om! Pastasalladen går enkelt att göra vegetarisk och även vegansk. Byt bara ut till vegansk creme fraiche och anpassa tillbehören därefter!

 

Lördag:

God nudelsallad

God nudelsallad

God nudelsallad med krispiga grönsaker, en smarrig dressing och valfritt protein till. Jag hade vegetariska nuggets vilket blev supergott till men kyckling, chicken nuggets eller tofu funkar lika bra.  Den här nudelsalladen är en perfekt sommarmåltid som inte är allt för dyr eller krånglig att göra. Jag har använt äggnudlar men det går även bra med risnudlar (gärna 3 mm)

 

Söndag:

Krämig tonfisksallad med pasta

Krämig tonfisksallad med pasta

Krämig tonfisksallad med pasta. Slängs ihop på nolltid. Grönsakerna går att variera men jag gillar att ha ägg, tomater, gurka och rödlök. Men soltorkade tomater och sockerärtor är också gott till. Vill du inte a pasta går det också bra att utesluta den. Tonfisksalladen håller bra i kylen i 2-3 dagar. Den funkar utmärkt att servera på bufféer eller ta med ut på picknick i kylväska.

Ska man välja tonfisk i vatten eller olja?

Jag brukar välja  tonfisk i vatten om jag ska blanda den i en sås den oljan i tonfisken kan skära sig med de övriga ingredienserna, men ska jag bara toppa med tonfisk kör jag på tonfisk i olja.

Danny

Add Your Comment Avbryt svar

Välkommen till Matinspo.se!

En matsajt där jag Emilia hoppas att du kan hitta inspiration och recept till din middag, din frukost och din bakning. Jag uppdaterar med nya recept varje vecka och det kan bli allt från chokladiga bakverk, fluffiga pannkakor, pastarätter, vegetariska recept och rätter från alla världens hörn. En stor variation av recept med något för alla.

Jag vill sprida matglädje och sug efter att våga testa mer i köket!

Instagram Feed

emiliasmatinspo

🥄 Häng med mig i stories & få smarrig mat i flödet!
💻 jobba med mig? maila till emimiil@hotmail.com
📕 Kokbok Billiga Veckan 👇


Nu kör vi igång med saffransrecept!! Är ni tagg
Nu kör vi igång med saffransrecept!! Är ni taggade?😍 först ut dessa fluffiga brioschesaffransbullar med hasselnötskräm, eller vaniljkräm om du vill! Fluffiga och mjuka som moln ☁️

Recept på lussekatter och saffransbullar med mandelmassa är näst på tur!

Ingredienser 
Detta sna kokoas ihop
1.75 dl mjölk
0.5 dl vetemjöl 

Till degen
1 dl Strösocker 
1 g saffran 
25 g jäst
2 dl mjölk
3 ägg
9.5 dl vetemjöl 
120g smör
1.5 msk olja 

Fyllda saffransbullar - mjuka som moln!☁️
Du kan fylla dem i antingen vaniljkräm eller hasselnötskräm.
Den här degen är elastiskare och klibbigare än vanlig bulldeg. Typ som en briochdeg.

Gör såhär
Koka ihop mjöl och mjölk till en tjock massa. 
Lägg över in bakbunke. Tillsammans med ägg, mjölk, jäst, saffran, och socker. Rör ihop och tillsätt sedan lite av mjölet åt gången samt salt. Vänd i rumstempererat smör. Arbeta degen i ca 15 min. Den kommer vara åt det klibbiga hållet. Låt jäsa i bunke i cirka en timme.
Skälp ut degen på ett mjölad yta. Knådda ihop lite grann med mjöl. Kavla ut och dela i 12-15 st rutor.
Fyll varje ruta med en matsked nutella eller vaniljkräm. Stäng igen rulla ihop och placera i en form klädd med bakplåtspapper. Täck och låt jäsa i 20 min
Värm ugnen till 200 grader.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40 min eller eller tills bullen har uppnått en innertemperatur på 98 gra.der. Exakt tid varierar beroende på ugn.
Låt svalna något innan du pudrar med florsocker.


Otroligt mjukt brytbröd 🥖 så längesen jag ba
Otroligt mjukt brytbröd 🥖 så längesen jag bakade det här brödet, men nu måste jag göra det oftare för det är såå gott!

Gör mackor på eller servera till soppa 😍

Ingredienser 
25 g Torrjäst
2 tsk Salt
10.5 dl 
Vetemjöl special
2.5 dl Mjölk
2 dl Naturell yoghurt
1 dl Rapsolja 

Topping
1 st Ägg
Sesamfrön
2 msk Smör

Degen 
Lös upp jästen i ljummen mjölk, addera yoghurt och olja i. Addera 1/3 av mjölet.Blanda ihop med en slev till en kletig deg. Tillsätt en tredjedel till och saltm blanda ihop - antingen med en slev eller för hand. Arbeta nu in resten av mjölet för hand eller med maskin tills du har en smidig och mjuk deg. Hellre lite åt det kladdiga hållet än torr. Men känns den för kletig addera lite mer mjöl. Har hållt nere mängden mjöl i receptet då det är bättre att addera mer i efterhand än att ha i för mycket från början.
Lägg degen i en skål och täck. Låt jäsa i 60 min. 

Degen 2
När degen jäst färdigt ta fram en rymlig form (helst rund) men det går bra med fyrkantig också. Olja formen. Gör 7-9 st bollar av degen och placera dem i formen nära varandra. De kommer jäsa ihop. Täck dem och låt jäsa i formen i 30 min. Värm ugnen till 200 grader under slutet av tiden.

Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda sedan i mitten av ugnen i 25-40 min tills brödet är gyllene och har en innertemp på 98. Ta ut bröden och pensla med smält smör. Täck brödet med duk i ca 15-20 min så de får svalna och mjukna upp. Servera direkt! Förvara i påse så håller de sig mjukt dagen efter. Frysa in går också bra!

#bröd #bryrbröd #matinspo #bakning #pogaca #bakabröd


Vilken apelsinjuice smakar mest hempressat? I sama
Vilken apelsinjuice smakar mest hempressat? I samarbete med @rasaftsverige 🍊 

Det finns olika juiceper, men hur skiljer de sig egentligen åt när det kommer till smak? Märker man någon skillnad eller inte?
Jag gjorde ett blindtest för att se. Danny hällde upp alla juicer så jag hade inte de koll på vilken som var vilken. Utan utgick enbart från smaken. 
Och oj vilken skillnad det var! Hade jag köpt hem vilken som helst av dem så hade jag liksom druckit det och tyckte att det var liksom en god juice, men när man testa dem samtidigt så blir skillnanderna i smak verkligen påtaliga. 🍊 

Det är juicetyperna som jag testar är:
Kallpressad - pressad i kall temperatur utan upphettning. Behåller därför mest näringsämen och färg. (Råsaft)
Juice från koncentrat - tillverkaren blandare ut med vatten.
Pastöriserad juice -  hettas upp mellan 70-100 grader. Behåller inte alla vitaminer och näringsämnen.
Semipastöriserad - uppvärmd men inte lika mycket som dem pastöriserade 

Och helt genuint och ärligt kan jag säga att det var verkligen stor skillnad, även fast det inte varit ett samarbete. Framförallt på koncentreratjuice och kallpressad. Och den kallpressade från Råsaft smakade utan tvekan mest hempressat. Testa själv att jämföra så kommer du att se att det är skillnad på olika juicetyper 😃 men självklart är det en smaksak vilket man tycker är godast. Men kul att göra blindtest! 

#Råsaft #kallpressadjuice #apelsinjuice #matinspo #blindtest #apelsin #juice



Follow on Instagram


Populära kategorier

Balkanmat

Balkanmat

Billig middag

Billig middag

Bröd recept

Bröd recept

Brunch recept

Brunch recept

Buffémat

Buffémat

Drycker

Drycker

Efterrätter

Efterrätter

Favoritprodukter

Favoritprodukter