Ingredients
-
Baklavan
-
600 g Valnötter
-
500 g Filodeg
-
125 g Smör
-
0.5 Rapsolja
-
0.75 dl Strösocker
-
Sockerlagen 1
-
0.5 st Citron
-
7 dl Strösocker
-
5 dl Vatten
-
Sockerlag 2
-
2 dl Vatten
-
2 dl Strösocker
Directions
Baklava med valnötter, en klassikt recept på baklava från balkan. Det finns många olika sorters baklava och det här är en variant. Det går bra att blanda nötter eller tillsätta vilka man vill, men i ett klassiskt recept används valnötter.
Steps
1
Done
|
FörberedelserSmält smöret och blanda med 0.5 dl olja. Hitta en lämplig form ca 20x30 cm. Skär din filodeg så att de passar i din form. Sätt ugnen på 200 grader. |
2
Done
|
NötternaBörja med att mixa 450 g av valnötterna och hacka resterande 150 g. Blanda sedan ihop dem i en bunke tillsammans med 0,75 dl socker. |
3
Done
|
Montera baklavanPensla botten av plåten och strö över 1-2 msk av nötblandningen. Lägg på en filodegsblad och pensla de med smör, strö över 3-4 msk över bladet och lägg på ett till blad, pensla med smör och strö över 3-4 msk nötblandning. Fortsätt så tills nötterna är slut. Avsluta med 3 lager filodeg, alla lager ska penslas med smörblandnigen men spara mest till det sista lagret. |
4
Done
|
Skär baklavan i rutor ca 3x3 cm. Skjutsa in i ugnen på 200 grader i 10 min, sänk därefter värmen till 160 och grädda i 30-35 min. Avsluta med att höja värmen till 200 grader och grädda i 10 min till. De överrsta lagret kan komma att få mycket färg men det kan du plocka bort i efterhand. Under tiden baklavan är i ugnen så kan du förbereda sockerlagen. |
5
Done
|
Sockerlag 1 och 2Sockerlag 1: Häll ingredienserna i en kastrull och koka i ca 20 min. Pressa ner saften från en halv citron. Låt svalna |
6
Done
|
Ta ut baklavan och häll på den första sockerlagen på den varma baklavan (den ska ha svalnat eller inte vara för varm). Låt baklavan stå ute eller på balkongen - otäckt tills den svalnat. När den svalnat häll på den tjocka sockerlagen och lägg på några citron skivor. Den är godast om den får stå över natten och gotta till sig. |
7
Done
|
Baklavan håller i kyl i flera dagar! |