Ingredients
-
Buljongen
-
1 kg Oxsvans
-
2 st Gullök
-
2 st Morötter
-
4 st Vitlöksklyftor
-
8 liter Kallt vatten
-
10 cm Ingefära
-
200 g Shiitake
-
Smaksättning till buljongen (tare)
-
Japansk soya
-
Lime
-
Vitlök
-
Chilipulver
-
Salt
-
Topping och tillbehör
-
Ramennudlar
-
Kimchi
-
Skogschampinjoner
-
Rostade sesamfrön
-
Salladslök
-
Biff
-
Ägg
Directions
Beef bone broth eller ramen med biffbuljong. En djup och god ramen och buljong som får koka 5h för att gotta ihop sig. Egentligen är det inte så svårt att göra ramen, du behöver bara tid för att vakta buljongen. Buljongen kokas med fördel i en stor kastrull, gärna 8-10 liters. Har du inte det så går det bra att fördela buljongen i 2 kastruller. När man väl gör ramenbuljong vill man gärna passa på att göra en större sats. Buljongen går bra att frysa in. Förut att äta ramensoppa kan du använda buljongen i andra rätter där du hade använt biffbuljong.
Toppa din ramen med det vill gillar, nedan i receptet finner du det jag tyckte var gott.
Steps
1
Done
|
BuljongenSätt ugnen på 250 g. Dela dina grönsaker och lägg på en plåt tillsammans med oxsvansen. Rosta i mitten av ugnen i 30 min tills oxsvansen fått fin färg. |
2
Done
|
Koka buljongenLägg över dina rostade grönsaker och oxsvans i en stor kastrull (8-10liter eller i 2 mindre som är 3-5 liter). Fyll på med kallt vatten och låt puttra på svag värme i 5-6h. Skumma av. Fyll på med vatten om det reducerat för mycket, speciellt om. Du vill i alla fall ha 1.5-2.5 liter vatten när du silat av buljongen. |
3
Done
|
Smaksätt din ramenNär din buljong kokat färdigt. Sila av den och häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. |
4
Done
|
ToppingToppingen har jag inte heller skrivit exakt mängd då det beror hur många portioner du vill ha och hur mycket du själv vill ha av varje. Börja med att lägga dina nudlar i botten av en skål. Häll på het buljong och toppa sedan med kimchi, salladslök, biff, stekta champinjoner, ägghalva och rostade sesamfrön alternativt något annat som du gillar! |