Ingredients
-
Fyllning
-
500 g Köttfärsvalfri sort
-
1 paket Svarta bönor
-
1 st Kvisttomater
-
2 tsk Spiskummin
-
1 msk Paprikapulver
-
1 st Vitlöksklyftor
-
0.5 st Chili
-
Salt
-
Peppar
-
Avokadokräm
-
2 st Avokado
-
1 st Schalottenlök
-
0.5 st Chili
-
1 skvätt Lime
-
0.5 dl Kallt vatten
-
Salt
-
Salsa
-
15 st Körsbärstomater
-
1 st Rödlök
-
1 dl Persilja
-
0.5 dl Jalapenos
-
Salt
-
Olivolja
-
Ris
-
1 tärning Kycklingbuljong
-
2.5 dl Ris
-
Tortillas
-
7.5 dl Vetemjöl
-
2.25 dl Varmt vatten
-
2 tsk Bakpulver
-
1 tsk Salt
-
50 g Smör
-
Övriga tillbehör
-
Riven ost
-
valfritt Majs
-
valfritt Picklad rödlök
Directions
Hemmagjord burrito med hemmagjorda tortillas. Burritos går att variera oändligt, precis som tacos. Du kan använda vilket protein du vill och variera såser och ostar. Du vill inkludera något syrligt, sött, krämigt och något som ger burriton textur för att få till en perfekt och god burrito.
Den här burriton är en klassisk variant och påminner lite om just tacos. Kommer definitiv testa fler varianter framöver!
Steps
1
Done
|
TortillasDu kan antingen köpa färdiga tortillas eller göra egna. Om du gör egna kan du förbereda degen innan du börjar med övriga tillbehör Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop. Tillsätt lite vatten åt gången och arbeta in vätskan i degen. Degen kommer kännas kladdig men ju mer du arberar den så kommer den gå ihop mer. Arbeta degen i ca 10-15 min. Antingen för hand eller i maskin. Täck degen sen och låt den vila i 10-15 min. Dela degen i 4 stora, 6 medel eller 10 små bollar. Till burrito vill man ha lite störra tortillas för att få plast med fyllningen och kunna vika ihop den. |
2
Done
|
Kavla ut degen tunt och stek i en torr panna på medelhög värme tills de blir torra och lite gyllene. Ät direkt eller täck förvara i en försluten påse eller vältäckt med duk och folie. |
3
Done
|
Koka risetKoka riset i kycklingbuljongen. |
4
Done
|
FyllningenFräs färsen i olja. Pressa ner en vitlöksklyfta och chili och fortsätt fräsa tills färsen har fått fin färg. Tillsätt en finhackad tomat och kryddorna och låt de fräsa ihop i ett par minuter. Tillsätt till sist bönorna och smaka av med salt och peppar. |
5
Done
|
AvokadokrämMixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. |
6
Done
|
Finhacka rödlök, tomat, jalapenos och persilja. Blanda ihop i en bunke med olivolja och salt. |
7
Done
|
ServeraBeroende på om dina tortillas är värma eller kalla så värm på dem tillsammans med ost och låt osten smälta. Fyll sedan med ris, salsan, fyllningen och avokadokrämen. Rulla ihop tortillan och lägg burriton i stekpannan en kort stund så att den överlappande kanten av tortillan "stängs" av värmen. |