Ingredients
-
Botten (recept för en botten)
-
5 dl Vetemjöl
-
5 dl Strösocker
-
2 dl Kakao
-
2 tsk Bakpulver
-
1 tsk Vaniljsocker
-
2 st Ägg
-
1 dl Neutral olja
-
4 dl Mjölk
-
0.75 dl Kaffe
-
Vispad mjölkchokladganache
-
700 g Mjölkchoklad
-
8 dl Vispgrädde
-
Mörk chokladganache
-
400 g Mörk choklad
-
4 dl Grädde
-
Topping
-
Färska bär
Directions
- Chokladtårta i långpanna (adlink) – perfekt när man ska göra tårta till många. Tårtan har jag fyllt med vispad mjölkchokladganache och toppat med bär och mörk chokladganache. Supergod och smidigare än att göra en stor och hög rund tårta.
Receptet nedan på botten är för 1 botten. För fler bottnar upprepar du samma recept och steg. Fyllningen är för 2 lager.
Verktyg som är bra att ha (adlinks)
Steps
1
Done
|
BottnarnaReceptet ovan ger 1 botten - alltså ska du upprepa detta 3 gånger för 3 bottnarna. Om du har möjlighet att grädda flera bottnar samtidigt kan du göra en större sats. Har du inte det så gör en botten åt gången för att inte låta smeten stå för länge. Sätt ugnen på 175 grader. Klä din långpanna med bakplåtspapper (bara botten). Låt botten svalna litegrann innan du tar ut den. Lägg på ett bakplåtspapper ovanpå botten och vält ut den med hjälp av ett bakplåtspapper). Fortsätt nu med de andra 2 bottnarna. Låt de svalna helt. Du kan göra bottnarna 1-2 dagar innan du monterar tårtan. |
2
Done
|
MjölkchokladganacheBryt chokladen i en bunke - värm på grädden. Häll på grädden på chokladen. Rör runt tills chokladen smält. Ställ i kylen tills den kallnat och stelnat i minst ett par timmar. Gärna över natten. Vispa sedan upp den till en fluffig mousse. |
3
Done
|
Montera tårtanFör att montera tårtan underlättar det om man kan vara två som lägger på bottnarna då de är stora och kan gå av. Alternativt kan du dela dem på mitten och lägga på den som 2 bitar. Lägg på en botten och toppa med hälften av den vispade mjölkchokladganaschen. Lägg på den andra botten och upprepa. Lägg på den sista botten. |
4
Done
|
Dekorera tårtaNu kan du antingen dekorera tårtan direkt eller göra det några timmar senare eller dagen efter. Det bästa är om tårtan får sätta sig i minst 2-3h innan du dekorerar. Innan du dekorerar behöver du täcka din tårta med mörk chokladganache och den gör du 2h innan dekorering. |
5
Done
|
Mörk chokladganache - gör ca 2h innan dekorering av tårtaBryt chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och låt stå i 3 min. Vispa sedan långsamt för hand tills chokladen smält ihop. Låt ganachen svalna och sätta sig i kylen. Ganachen ska fortfarande vara bredbar så låt den inte stelna för länge. Blir den för hård kan du ta 1-2 msk av den och micra i 15 sek och sedan blanda med resten av ganachen så blir den lättare att bre på. |
6
Done
|
Spackla hela tårtan med mörk chokladganache. Toppa sedan med massa frukt och bär! |
8 Comments Hide Comments
Går det att förbereda hela tårtan med ganachen dagen innan och låta stå i kyl och sen garnera dagen efter? Smeten ska alltså inte vispas luftig med elvisp utan endast röras som en kladdkaka?
bären kommer tyvärr inte kunna fästa när ganaschen stelnat så det bästa är att garnera direkt också i så fall. Om det bara handlar om 1 dag så kommer nog bären hålla sig fint men ska de hålla längre än så är det bäst att vänta med ganaschen.
Ja precis, ingen vispning.
Om jag gör tårtbotten några dagar innan ska jag frysa dem?
Det funkar utmärkt ❤️
Hur stor långpanna är receptet till för?
30×40 cm! <3
Bottnarna blev väldigt kompakta. Är det riktigt eller har jag gjort nåt fel?
Hej! De ska vara lite mer åt det kompakta hållet då smeten inte vispas.