0 0
Chokladtårta i långpanna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera portioner:
Botten (recept för en botten)
4 dl Vetemjöl
5 dl Strösocker
2 dl Kakao
2 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk Bikarbonat
2 st Ägg
2 dl Neutral olja
4 dl Mjölk
1 dl Kaffe
Vispad mjölkchokladganache
700 g Mjölkchoklad
8 dl Vispgrädde
Mörk chokladganache
400 g Mörk choklad
4 dl Grädde
Topping
Färska bär

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chokladtårta i långpanna

  • 135
  • Portioner 30
  • Medium

Ingredienser

  • Botten (recept för en botten)

  • Vispad mjölkchokladganache

  • Mörk chokladganache

  • Topping

Steg

Dela
  1. Chokladtårta i långpanna(adlink) – perfekt när man ska göra tårta till många. Tårtan har jag fyllt med vispad mjölkchokladganache och toppat med bär och mörk chokladganache. Supergod och smidigare än att göra en stor och hög rund tårta.

Receptet nedan på botten är för 1 botten. För fler bottnar upprepar du samma recept och steg. Fyllningen är för 2 lager.

 

Verktyg som är bra att ha (adlinks)

Tårtpalett

Justerbar form

Bunkar i stål

Steg

1
Färdig

Bottnarna

Receptet ovan ger 1 botten - alltså ska du upprepa detta 3 gånger för 3 bottnarna. Om du har möjlighet att grädda flera bottnar samtidigt kan du göra en större sats. Har du inte det så gör en botten åt gången för att inte låta smeten stå för länge.

Sätt ugnen på 150 grader. Klä din långpanna med bakplåtspapper (bara botten).
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan olja, ägg och mjölk och rör ihop med handvisp. Tillsätt sist kaffet. Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-40 min. Exakt hur länge beror på ugn - ha koll efter 25 min. Jag grädde i ca 35 minuter.

Låt botten svalna litegrann innan du tar ut den. Lägg på ett bakplåtspapper ovanpå botten och vält ut den med hjälp av ett bakplåtspapper).

Fortsätt nu med de andra 2 bottnarna. Låt de svalna helt. Du kan göra bottnarna 1-2 dagar innan du monterar tårtan.

2
Färdig

Mjölkchokladganache

Bryt chokladen i en bunke - värm på grädden. Häll på grädden på chokladen. Rör runt tills chokladen smält. Ställ i kylen tills den kallnat och stelnat i minst ett par timmar. Gärna över natten. Vispa sedan upp den till en fluffig mousse.

3
Färdig

Montera tårtan

För att montera tårtan underlättar det om man kan vara två som lägger på bottnarna då de är stora och kan gå av. Alternativt kan du dela dem på mitten och lägga på den som 2 bitar.

Lägg på en botten och toppa med hälften av den vispade mjölkchokladganaschen. Lägg på den andra botten och upprepa. Lägg på den sista botten.

4
Färdig

Dekorera tårta

Nu kan du antingen dekorera tårtan direkt eller göra det några timmar senare eller dagen efter. Det bästa är om tårtan får sätta sig i minst 2-3h innan du dekorerar. Innan du dekorerar behöver du täcka din tårta med mörk chokladganache och den gör du 2h innan dekorering.

5
Färdig

Mörk chokladganache - gör ca 2h innan dekorering av tårta

Bryt chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och låt stå i 3 min. Vispa sedan långsamt för hand tills chokladen smält ihop. Låt ganachen svalna och sätta sig i kylen. Ganachen ska fortfarande vara bredbar så låt den inte stelna för länge. Blir den för hård kan du ta 1-2 msk av den och micra i 15 sek och sedan blanda med resten av ganachen så blir den lättare att bre på.

6
Färdig

Spackla hela tårtan med mörk chokladganache. Toppa sedan med massa frukt och bär!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Vegetarisk pasta med paprika, purjolök och champinjoner
Föregående
Vegetarisk pasta med paprika, purjolök och champinjoner
Nästa
Kycklingcurrywrap
Vegetarisk pasta med paprika, purjolök och champinjoner
Föregående
Vegetarisk pasta med paprika, purjolök och champinjoner
Nästa
Kycklingcurrywrap

Kommentera