Ingredients
- 1 st Gullök
- 3 st Morötter
- 2 st Vitlöksklyftor
- 3 st själkar Själkselleri
- 400 g Finkrossade tomater
- 2 tärningar Grönsaksbuljong
- 3 dl Gula linser
- 1 msk Paprikapulver
- 3 st lagerblad
- 1 msk Oregano
- 1 tsk Malen kummin
- 1 tsk Lökpulver
- Salt
- Peppar
-
Tillbehör
- Lätt creme fraiche
-
Vitlöksbrödstavar
- 5 st Brödskivor
- 20 g Smör
- 1 st Vitlöksklyftor
- Flingsalt
Directions
En god och smakrik linsgryta med vitlöksbrödsstavar till. Perfekt till matlådan och går även att äta tillsammans med ris, potatis eller andra kolhydrater. Jag hade gula linser i men det går även bra med röda.
Steps
1 Done | GrytanHacka löken, selleri och morot i fina små tärningar. Fräs löken i olja i några minuter och tillsätt sedan moroten, selleri och pressad vitlök. Fräs på i någon minut till. Vänd i finkrossade tomater, linserna, alla kryddor, buljongtärning, lagerblad och ca 1 liter vatten. Salta och peppra. Koka upp och låt sedan puttra i ca 30-40 min tills linserna är färdigkokta. |
2 Done | När linserna är färdigkokta smaka av med salt och peppar. Ta ut lagerbladen och dra stavmixern i grytan 2-3 pulseringar (bara så att en liten del blir mixad). |
3 Done | VitlöksbrödsstavarBlanda smör, pressad vitlök och flingsalt. Skiva brödet i 2 cm breda stavar. Bre varje stav med vitlöksmör. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 5-10 minuter tills de är gyllene. |
4 Done | Servera grytan med creme fraiche och vitlöksstavar, men även ris, potatis eller annat tillbehör går bra. |