2 0
Lasagne på färska lasagneplattor

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Lasagneplattor
300 g Vetemjöl
3 st Ägg
1 msk Olivolja
1.5 tsk Salt
Fyllning
500 g Köttfärs
1 st Gullök
1 st Vitlöksklyftor
1 tsk Timjan
1 tsk Oregano
1 tsk Paprikapulver
1.5 msk Oxfond
1 tsk Strösocker
800 g Finkrossade tomater
Örtsalt
Peppar
Bechamel
50 g Smör
1 dl Vetemjöl
1 liter Ljummen mjölk
Muskotnöt
Salt
Övrigt
2.5 dl Riven ost

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Lasagne på färska lasagneplattor

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Lasagneplattor

  • Fyllning

  • Bechamel

  • Övrigt

Directions

Share

Lasagne på färska lasagneplattor är från och med nu mitt nya favoritsätt att göra lasagne. Det blir såå himla saftigt och gott, och jag föredrar lasagne såsig och saftig. I det här receptet har jag gjort egen pasta men det går bra att köpa färdiga färska plattor. Kan verkligen rekommendera att testa att göra egna plattor, det tar lite extra tid men det är värt det.

Ugnsformar som jag använder till lasagne (den stora eller medelstora) (adlink).

Steps

1
Done

Lasagneplattor (skippa om du köper färdiga färska plattor)

Använder du färdigköpta behöver du ca 500 g plattor.

Börja med att vispa upp äggen lätt i en bunke. Tillsätt salt och olja. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången samtidigt som du blandar degen med en träslev, när den blir för trög så börjar du knåda degen för hand. Exakt hur mycket mjöl du behöver beror på storleken på dina ägg.
Du kan göra degen i köksassistens med degkrok också. Arbeta degen i ca 10 min. Den ska kändes elastisk och smidig. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen i ca 1h.

2
Done

Kavla ut pasta degen på ett mjölat bakbord i den storleken som passar din ugnsform, eller genom att och dra den igenom pastamaskinen på det bredaste inställningen. Repetera det 2-3 gånger. Se till att mjöla pastan ordentligt så att den inte fastnar i maskinen. Minska sedan inställningarna 1 steg i taget och kör varje inställning 2 gånger tills du kommer till 5an.

3
Done

Innan montering av lasagne

Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg ner plattorna en åt gången i 20 sekunder. Placera inte plattorna på varandra för då fastnar de, montera gärna direkt i samband med att du kokar dem.

4
Done

Köttfärssås

Stek färsen tills den får yta. Tillsätt finhackad lök och pressa i vitlöken. Fortsätt steka ytterligare tills löken mjuknat. Tillsätt kryddorna och fond. Gå i med finkrossade tomater. Låt koka upp. Salta och peppra och låt puttra på medel till låg värme i ca 20-25 min. Smaka sedan upp med mer kryddor. Under tiden kan du sätta på ugnen och börja med bechamelsåsen.

5
Done

Bechamelsås

Smält smöret i en kastrull, gärna non-stick. Värm upp mjölken i micron så att den är ljummen. Tillsätt mjölet och rör ihop tills de har klumpats ihop med smöret. Låt det gå en kort stund utan att det bränns och tillsätt sedan lite mjölk åt gången. Ungefär 1/3. Låt det koka upp och tillsätt resten. Fortsätt så under omrörning tills all mjölk är i. Riv ner muskotnöt och salta.

6
Done

Montera

Ta fram en form ca 20x27 cm eller annan form som är runt de måtten. Häll på lite bechamel i botten (ca 1-2 dl). Varva sedan - plattor, färs och bechamel. Det ska bli 5 lager med plattor, 3 lager med köttfärs med bechamel mellan varje. På sista lagret har du enbart bechamel och riven ost. Grädda lasagnen i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills den fått fin yta.
Låt svalna något och servera sedan.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
bowl med räkor
previous
Bowl med räkor
Limekyckling med ris, syrlig gurka och rättika
next
Limekyckling med ris, syrlig gurka och rättika
bowl med räkor
previous
Bowl med räkor
Limekyckling med ris, syrlig gurka och rättika
next
Limekyckling med ris, syrlig gurka och rättika

Add Your Comment