0 0
Luftig, krispig och god pizzadeg

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
9.5 dl Tipo-00 mjöl eller vanligt mjöl
3 dl Ljummet vatten
10 g Färsk jäst
1.5 msk Olivolja
1 tsk Salt

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Luftig, krispig och god pizzadeg

  • Serves 2
  • Easy
[dfrcs name="knivar"]

Ingredients

Directions

Share

Luftig, krispig och god pizzadeg! Det här med pizzadeg är ju en riktigt vetenskap trots att det inte är så många ingredienser så finns det några faktorer som är avgörande för att få en bra pizzadeg. Jag är långt ifrån en pizzaexpert men efter att testat att lägga lite mer tid på min pizzadeg så har jag insett att det gör skillnad! Det som främst gör skillnad är valet av mjöl och jäsning. Jag använde ett mjöl som heter manitoba cream. Det eller tipo-00 är mer proteinrika än vanligt mjöl vilket gynnar jäsningen och ger en luftigare pizza, men vanligt mjöl kommer också ge fina pizzor ifall du inte får tag på annat.

Jag jäste min pizzadeg i kylen i 3 dagar, men det måste man inte göra. Det går bra med 1-2 dagar också, men i alla fall minst 12h!

Pizzastenen jag använder hittar du här

En något mer avancerad men väldigt god pizzadeg som kräver köksvåg finns här

Pizzarecept hittar du här:

Pizza med hemmagjord tomatsås, buffelmozzarella och ruccola

Supergod löjromspizza  recept

Nutellapizza med jordgubbar och vaniljglass

Steps

1
Done

Lös upp jästen i vatteb. Vänd i salt och olivolja. Vänd sedan i mjölet i 3 omgångar.Blanda. Knåda antingen degen på ett förhand tills degen går ihop och blir smidig (ca 10min) eller i bakmaskin. Jag använde bakmaskin och lät degen knådas på låg hastighet i ca 6-8 min. Om degen känns klibbig kan du addera liiite lite mjöl.

2
Done

När degen är färdigknådad. Dela den i 2 st likastora degbollar. Detta blir då 2 st stor. Forma varje degbit till en boll och lägg i en separat skål/matlåda tillräckligt stor för att degen ska kunna dubbla i storlek. Ringla över lite olivolja över degen och smeta ut den över degbollen. Täck degen och låt nu jäsa i kylen i mellan 12h till 3dagar. Rekommenderar att jäsa minst 1-2 dag för godare resultat.

3
Done

Ska du äta pizzan samma dag?

Då kan du låta degen jäsa i rumstemperatur i ca 1h innan du bakar av den.

4
Done

Om du jäser i kyl i 1+ dag

Ta ut degen minst 45 min innan du ska baka av den så att den får stå rumstemperatur

5
Done

Dags att göra pizza

Stretcha ut degen (kavla inte) på ett lätt mjölat bord med hjälp av näven. Om degen är svår att stretcha ut kan du låta den ligga i några minuter så blir det lite lättare.

6
Done

Lägg på önskade tillbehör.

7
Done

Grädda pizzan på 250 grader på en pizzasten eller uppvärmd plåt i ca 10-12 min eller tills pizzan har fin färg.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
vegansk bönburgare
previous
Veganska bönburgare med barbequesås
pizza med tomatsås och buffelmozzarella
next
Pizza med hemmagjord tomatsås, buffelmozzarella och ruccola
vegansk bönburgare
previous
Veganska bönburgare med barbequesås
pizza med tomatsås och buffelmozzarella
next
Pizza med hemmagjord tomatsås, buffelmozzarella och ruccola

5 Comments Hide Comments

Add Your Comment