Ingredients
-
1.2 kg Fast potatis
-
1 st Gullök
-
3 dl Grädde
-
4 dl Mjölk
-
Vegeta
-
Muskotnöt
-
Salt
-
Peppar
-
Färsen
-
500 g Köttfärs
-
300 g Vitkål
-
1 st Vitlöksklyftor
-
0.5 tsk Kryddpeppar
-
1 tsk Paprikapulver
-
Vegeta
-
Örtsalt
-
Topping
-
1.5 dl Riven ost
Directions
Potatisgratäng med kål & köttfärsfräs. Lättlagat och väldigt gott även dagen efter när de stått till sig.
Går att göra med valfri färs! Servera gärna med en klick creme fraiche och en sallad.
Steps
1
Done
|
FörberedelserSkala och mandolina potatis tunt (ca 3 mm). Har du ingen mandolin så går det bra att skära tunna skivor med kniv. |
2
Done
|
PotatisenSmält smöret i en djup gryta. Fräs löken och vitlöken tills den mjuknat. Vänd ner potatisen tillsammans med grädden och mjölken. Salta/örtsalta ordentligt (potatis behöver mycket salt, jag använder örtsaltet vegeta) och peppra. Riv ner lite muskotnöt. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. |
3
Done
|
Fräs färsen i lite olja i en djup kastrull tills den får ordentligt med färg. Pressa i vitlöken och krydda med örtsalt (vegeta), kryddpeppar, paprikapulver och peppar. Vänd i kålen och stek ihop tillsammans till kålen mjuknat. Smaka upp salt och med mer kryddor, |
4
Done
|
GratineraHäll ner hälften av potatisen i en form ca 20x30. Lägg på färsen och resten av potatisen. Avsluta med valfri riven ost. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Exakt tid beror på hur tjocka potatisskivor du har. Du kan känna med en teststicka för att se om potatisen är klar. Får gratängen får mycket färg innan den är klar så täck med folie. |
5
Done
|
ServeraLåt gratängen svalna något innan du serverar. Servera med valfri sallad och en klick creme fraiche. |
3 Comments Hide Comments
Hej!
Du har glömt att skriva i hur mycket vitlök det ska vara. Jag håller precis på att tillaga detta för första gången men jag kör på känsla. Tänkte att det nog vore bra att lägga till mängden i listan. 😊
Du glömde vitlöken i receptet 🙂
Ska testa ditt recept nu
Wow, bland det godaste kombinationerna jag ätit. Helt oväntat gott med vitkålen i. Tack för receptet.