0 0
Potatisgratäng med kål & köttfärsfräs

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
1.2 kg Fast potatis
1 st Gullök
3 dl Grädde
4 dl Mjölk
Vegeta
Muskotnöt
Salt
Peppar
Färsen
500 g Köttfärs
300 g Vitkål
1 st Vitlöksklyftor
0.5 tsk Kryddpeppar
1 tsk Paprikapulver
Vegeta
Örtsalt
Topping
1.5 dl Riven ost

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Potatisgratäng med kål & köttfärsfräs

  • 60
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Färsen

  • Topping

Directions

Share

Potatisgratäng med kål & köttfärsfräs. Lättlagat och väldigt gott även dagen efter när de stått till sig.

Går att göra med valfri färs! Servera gärna med en klick creme fraiche och en sallad.

Steps

1
Done

Förberedelser

Skala och mandolina potatis tunt (ca 3 mm). Har du ingen mandolin så går det bra att skära tunna skivor med kniv.
Finhacka gullök.

2
Done

Potatisen

Smält smöret i en djup gryta. Fräs löken och vitlöken tills den mjuknat. Vänd ner potatisen tillsammans med grädden och mjölken. Salta/örtsalta ordentligt (potatis behöver mycket salt, jag använder örtsaltet vegeta) och peppra. Riv ner lite muskotnöt. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

3
Done

Fräs färsen i lite olja i en djup kastrull tills den får ordentligt med färg. Pressa i vitlöken och krydda med örtsalt (vegeta), kryddpeppar, paprikapulver och peppar. Vänd i kålen och stek ihop tillsammans till kålen mjuknat. Smaka upp salt och med mer kryddor,

4
Done

Gratinera

Häll ner hälften av potatisen i en form ca 20x30. Lägg på färsen och resten av potatisen. Avsluta med valfri riven ost. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Exakt tid beror på hur tjocka potatisskivor du har. Du kan känna med en teststicka för att se om potatisen är klar. Får gratängen får mycket färg innan den är klar så täck med folie.

5
Done

Servera

Låt gratängen svalna något innan du serverar. Servera med valfri sallad och en klick creme fraiche.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Fried rice med chorizo
next
Krämig myspasta
previous
Fried rice med chorizo
next
Krämig myspasta

2 Comments Hide Comments

Hej!
Du har glömt att skriva i hur mycket vitlök det ska vara. Jag håller precis på att tillaga detta för första gången men jag kör på känsla. Tänkte att det nog vore bra att lägga till mängden i listan. 😊

Add Your Comment