3 0
Saftig chokladtårta med chokladmousse och färska hallon

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera portioner:
Chokladbotten
2.5 dl Kakao 0.5 dl att blanda ut med varmt vatten
4 dl Vetemjöl
1 dl Farinsocker
3 dl Strösocker
1 tsk Bikarbonat
1.5 tsk Bakpulver
2.5 dl Mjölk
2 st Ägg
1.5 dl Varmt vatten att blanda ut med kakao istället för bryggkaffe
1.5 dl Rapsolja
1 tsk Vaniljsocker
2 nypor Salt
Chokladmousse
200 g Mörk choklad
5 dl Vispgrädde
1.5 dl Mjölk
0.5 teskedsmått Agar agar
Topping
300 g Färska hallon

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Saftig chokladtårta med chokladmousse och färska hallon

  • 12h
  • Portioner 8
  • Medium

Ingredienser

  • Chokladbotten

  • Chokladmousse

  • Topping

Steg

Dela
Annons:

Chokladtårta med saftiga chokladbottnar, chokladmousse och färska hallon. En riktigt god och inte allt för avancerad chokladtårta. Min lillebror åt nästan upp halva på en kväll. Så antar att det är ett bra betyg! Formen jag använde är 22cm (vill du använda en större så dubbla recept med 1.5). Istället för bryggkaffe så blandade jag 0.5 dl kakao med 1.5 dl varmt vatten då jag inte ville ha någon kaffesmak på bottnarna.

Tips på köksredskap här

Steg

1
Färdig

Chokladbotten

Sätt ugnen på 150 g och klä och smörj en form 22cm. Klä den med bakplåtspapper både i botten och kanterna,

2
Färdig

Chokladbotten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke (mjöl, kakao (spara 0.5 dl av kakaon), salt, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver, socker och farinsocker.
Vispa upp äggen tillsammans med olja och mjölken i en annan bunke. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd med en slickepott.
Koka upp vattnet och vispa ner kakaon (0.5 dl). Jag har detta istället för bryggkaffe, men de går lika bra med 1.5 dl kaffe istället. Vänd ner den varma kakaon i smeten. Blanda ordentligt med en slickepott.
Häll över smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 50-60 min. Det beror lite på din ugn. Du kan kolla hur kakan känns efter 30-40 min och där efter förlänga med några minuter åt gången. Undvik dock att öppna ugnen de första 20-25min för att inte riskera att kakan sjunker.
Den ska fortfarande se saftig ut när den är klar men inte vara blöt. Däremot är det bättre att den är något undergräddad än övergräddad.

3
Färdig

Chokladbotten

Låt botten svalna innan du delar den i 3 delar. Meda den svalnar kan du göra fyllningen.

4
Färdig

Chokladmousse

Hacka chokladen och lägg över i en skål. Värm 2 dl av grädden. Häll över den hackade chokladen och blanda tills chokladen är helt smält. Koka upp 1.5 dl mjölk med ett halvt teskedsmått agar agar. Blanda sedan ner det i chokladblandningen och låt den svalna till ca 30-34 grader innan du blandar den med 3 dl vispad grädde.
Grädden vispar du upp, inte allt för hårt och vänder sedan i lite av chokladblandningen i taget tills allt är ihop blandat. Låt sedan moussen sätta sig 1h i kylen innan du brer över tårtan.

* Agar agar är vegetabiliskt gelatin och det använder jag för att få en fastare mousse. För att agar agar ska aktiveras behöver de kokas upp och kokas i 5 min. Det går att använda gelatinblad istället som du blötlägger i kallt vatten och sen blandar i den smälta chokladen tillsammans med varm mjölk. 0.5 tsk agar agar motsvarar ca 3 gelatinblad.

5
Färdig

Montera tårtan

Ett tips för att få fina kanter att att montera tårtan i en form som du klar med bakplåtspapper längs kanterna. Men det går även bra att montera den utan form som jag själv gjorde.

Dela botten i 3 delar och fördela moussen mellan alla lager. Låt tårtan stå i kylen över natten/dagen för att sätta sig. Den blir mycket saftigare och godare. Toppa sedan med massor av hallon innan servering.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
God bolognese med tagliatelle
Föregående
God bolognese med tagliatelle
Saftiga citronmuffins med lemoncurd och vit chokladganasche
Nästa
Saftiga citronmuffins med lemoncurd och vit chokladganasche
God bolognese med tagliatelle
Föregående
God bolognese med tagliatelle
Saftiga citronmuffins med lemoncurd och vit chokladganasche
Nästa
Saftiga citronmuffins med lemoncurd och vit chokladganasche

10 Comments Dölj kommentarer

Hm, vet inte om jag gjorde något fel men bottnen fick stå i ugnen väldigt mycket längre än 40-45 min? Fick dessutom skruva upp värmen för att nåt skulle hända (till 175 grader). Nån som har haft samma problem?

Hej Hanna! På mina tårtor brukar ta längre tid än det skrivit så det e helt normalt. Jag vet inte varför men alla ugnar är inte likadana.
Med vänlig hälsning,

Hej! Bakar tårtan nu och inser också att jag satt lite för kort tid på gräddningen. Det blir upp mot 55-60 min för mig så kommer uppdatera i receptet. Tack för att du uppmärksammade det och kul att du tyckte tårtan var god! 😀 <3

Hej.
Undrar om jag behöver höja över formkanten(med alumineumfölje) för jag ska ha för 12 personer? Stor form. 28 cm diameter.

Hej, det beror på hur djup formen är men du kan göra det för säkerhetsskull annars med bakplåtspapper! 🙂

Kommentera