0 0
Saftig hög chokladtårta med chokladmousse och chokladmarängsmörkräm

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Bottnar
3.75 dl Kakao 0.75 dl att blanda med varmt vatten
6 dl Mjölk
3 st Ägg
5.5 dl Vetemjöl special
2 tsk Bakpulver
1.5 tsk Bikarbonat
1 dl Farinsocker
4 dl Strösocker
2.25 dl Rapsolja
1.5 tsk Vaniljsocker
2.25 dl Varmt vatten
2 nypor Salt
Chokladmousse
200 g Mörk choklad 55%
3 dl Vispgrädde
2 st Äggulor
2 msk Strösocker
1 msk Vatten
Chokladmarängsmörkräm
300 g Rumstempererat smör
200 g Choklad
4 st Äggvita
2.5 dl Strösocker

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Saftig hög chokladtårta med chokladmousse och chokladmarängsmörkräm

  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

  • Bottnar

  • Chokladmousse

  • Chokladmarängsmörkräm

Directions

Share

Hög chokladtårta fylld med chokladmousse och en chokladmarängsmörkräm med ljus choklad. En riktigt chokladig och god tårta. Som med de flesta tårtor så behöver du vara ute i god tid. Bottnarna och chokladmoussen kan du förbereda dagen innan och marängssmörkrämen kan du göra samma dag som du ska montera tårtan. Tårtan är godast om den får gotta sig någon timme innan servering.

Steps

1
Done

Förberedelser

Den här tårtan gör du helst 1 dag innan servering. Jag gjorde bottnarna och chokladmoussen kvällen innan, och marängsmörkrämen samma dag.

2
Done

Bottnar

Sätt ugnen på 150 grader över och undervärme. Det ska göras 3 chokladbottnar. Klä och smörja 3 springformar som är 20 cm. Har du bara 1 springform så får du grädda i 3 omgångar.

3
Done

Bottnar

Blanda alla torra ingredienser (mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, kakao (3 av 3.75 dl), salt och vaniljsocker). Vispa upp äggen, olja och mjölk i en annan bunke. Koka upp 0.75 dl kakao med 2.25 dl vatten.
Sikta ner de torra ingredienserna i det blöta och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott. Vänd sedan i den varma kakaon. Grädda i ca 30-40 minuter, men håll koll efter 25 min då alla ugnar fungerar olika. Låt svalna och plasta sedan in så att det är redo till när tårtan ska monteras.

4
Done

Chokladmousse

Vispa upp 1.5 dl grädde och ställ i kylen.
Bryt chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 1.5 deciliter grädde och häll den över chokladen. Låt stå lite och blanda sedan med slickepott ihop till en slät tryffel. Låt stå i rumstemperatur.

Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten. Häll sedan genast över i äggulorna samtidigt som du vispar med elvisp på maxhastighet. Vispa till en fluffig smet.
Vänd ner chokladkrämen i äggulorna och sedan även den vispade grädden. Häll över moussen i en spritspåse och låt stå i kylen i några timmar eller över natten.

5
Done

Chokladmarängsmörkräm

Ta ut smöret i god tid innan du börjar så de får komma ner i rumstemperatur. Tärna det också.

Smält chokladen över ett vattenbad och ställ sedan åt sidan så de får komma ner i temperatur. Koka äggvitor och socker i en skål över ett vattenbad tills äggvitan uppnår en temperatur på ca 65 grader.

Häll sedan över det i en köksassistent och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat, det tar ca 10 minuter.

När marängen svalnat är det dags att jobba in smöret lite åt gången. Sänk assistenten till låg hastighet och vänd i lite smör åt gången 20-30 g. Låt vispas in och tillsätt sedan mer. När allt smör är i så kan du öka hastigheten till hög och vispa i 2-3 minuter. Vänd sist den avsvalnade smälta chokladen lite åt gången på låg hastighet. Sedan är krämen färdig och du kan hälla över en del i en spritspåse.

6
Done

Montera tårtan

Känns bottnarna lite ojämna på toppen kan du jämna till dem med en kniv. Känns de något torra kan du badda dem med mjölk/chokladmjölk.

Jag börjar med att göra en ring med marängsmörkrämen på första botten och sen fyller jag i med hälften av chokladmoussen. Placerar den andra botten och repeterar.
Den Sista botten spacklar jag med marängsmörkrämen med en spatel tills bottnarna inte syns eller syns lite. Jag spritsar sedan smörkräm uppe på tårtan och toppar med färska hallon.

7
Done

Servera

Låt gärna tårtan stå och safta till sig i några timmar innan servering!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Vegetariska vårrullar med hemmagjord sötsursås
previous
Vegetariska vårrullar med hemmagjord sötsursås
Italiensk kycklingwrap
next
Italiensk kycklingwrap
Vegetariska vårrullar med hemmagjord sötsursås
previous
Vegetariska vårrullar med hemmagjord sötsursås
Italiensk kycklingwrap
next
Italiensk kycklingwrap

Add Your Comment