Ingredients
-
Bottnar
-
3.75 dl Kakao0.75 dl att blanda med varmt vatten
-
6 dl Mjölk
-
3 st Ägg
-
5.5 dl Vetemjöl special
-
2 tsk Bakpulver
-
1.5 tsk Bikarbonat
-
1 dl Farinsocker
-
4 dl Strösocker
-
2.25 dl Rapsolja
-
1.5 tsk Vaniljsocker
-
2.25 dl Varmt vatten
-
2 nypor Salt
-
Chokladmousse
-
200 g Mörk choklad 55%
-
3 dl Vispgrädde
-
2 st Äggulor
-
2 msk Strösocker
-
1 msk Vatten
-
Chokladmarängsmörkräm
-
300 g Rumstempererat smör
-
200 g Choklad
-
4 st Äggvita
-
2.5 dl Strösocker
Directions
Hög chokladtårta fylld med chokladmousse och en chokladmarängsmörkräm med ljus choklad. En riktigt chokladig och god tårta. Som med de flesta tårtor så behöver du vara ute i god tid. Bottnarna och chokladmoussen kan du förbereda dagen innan och marängssmörkrämen kan du göra samma dag som du ska montera tårtan. Tårtan är godast om den får gotta sig någon timme innan servering.
Steps
1
Done
|
FörberedelserDen här tårtan gör du helst 1 dag innan servering. Jag gjorde bottnarna och chokladmoussen kvällen innan, och marängsmörkrämen samma dag. |
2
Done
|
BottnarSätt ugnen på 150 grader över och undervärme. Det ska göras 3 chokladbottnar. Klä och smörja 3 springformar som är 20 cm. Har du bara 1 springform så får du grädda i 3 omgångar. |
3
Done
|
BottnarBlanda alla torra ingredienser (mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, kakao (3 av 3.75 dl), salt och vaniljsocker). Vispa upp äggen, olja och mjölk i en annan bunke. Koka upp 0.75 dl kakao med 2.25 dl vatten. |
4
Done
|
ChokladmousseVispa upp 1.5 dl grädde och ställ i kylen. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten. Häll sedan genast över i äggulorna samtidigt som du vispar med elvisp på maxhastighet. Vispa till en fluffig smet. |
5
Done
|
ChokladmarängsmörkrämTa ut smöret i god tid innan du börjar så de får komma ner i rumstemperatur. Tärna det också. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ sedan åt sidan så de får komma ner i temperatur. Koka äggvitor och socker i en skål över ett vattenbad tills äggvitan uppnår en temperatur på ca 65 grader. Häll sedan över det i en köksassistent och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat, det tar ca 10 minuter. När marängen svalnat är det dags att jobba in smöret lite åt gången. Sänk assistenten till låg hastighet och vänd i lite smör åt gången 20-30 g. Låt vispas in och tillsätt sedan mer. När allt smör är i så kan du öka hastigheten till hög och vispa i 2-3 minuter. Vänd sist den avsvalnade smälta chokladen lite åt gången på låg hastighet. Sedan är krämen färdig och du kan hälla över en del i en spritspåse. |
6
Done
|
Montera tårtanKänns bottnarna lite ojämna på toppen kan du jämna till dem med en kniv. Känns de något torra kan du badda dem med mjölk/chokladmjölk. Jag börjar med att göra en ring med marängsmörkrämen på första botten och sen fyller jag i med hälften av chokladmoussen. Placerar den andra botten och repeterar. |
7
Done
|
Servera |