0 0
Sommartårta med vaniljkräm, frukt och kex

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Tårtbotten
5 st Ägg
Vetemjöl
Potatismjöl
Strösocker
2 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
Vaniljkräm
2.5 dl Mjölk
2 st Äggulor
0.5 dl Majsstärkelse
1 dl Strösocker
2 krm Vaniljpulver
Kexfyllning
150 g Färskost
150 g Kexsmul märket Lane/plazma
0.75 dl Florsocker
0.75 dl Mjölk
Övrigt
400 g Jordgubbar
2 st Kiwi
1 st Banan
100 g Färska hallon
3 dl Grädde

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Sommartårta med vaniljkräm, frukt och kex

  • Serves 8
  • Easy

Ingredients

  • Tårtbotten

  • Vaniljkräm

  • Kexfyllning

  • Övrigt

Directions

Share

Min smarriga sommartårta – ett lager kexfyllning och banan, och ett annat vaniljkräm, kiwi och jordgubbar. Så fräsch, luftig och god!

Kexet jag använder till fyllningen är av märket Lane, finns på många butiker men hittar du inte så funkar mariekex också bra!

Bottnarna kan du förbereda i förväg, men tårtan blir godast dagsfärsk eller max en dagen innan. Man vill ha frukten så färsk som möjligt.

Steps

1
Done

Tårtbotten

Ta fram 3 lika stora glas. Knäck i ägg i ett av dom, häll i lika mycket socker som de är ägg i det andra glaset. I det tredje glaset häller du i hälften mjöl och hälfren Potatismjöl så att de är lika mycket som ägget & sockret. Toppa glaset med bakpulver och vaniljsocker.
Vispa ägg och socker rikligt vitt och pösigt i 10-15 minuter.
Klä under tiden en form 20 cm med bakplåtspapper både i botten och kanterna. Sätt ugnen på 175 grader.
Sikta ner de torra ingredienserna. Vänd ner smeten i formen och grädda i ca 45 min. Öppna inte ugnen första 25 minuterna. Känns med en provsticka. Låt botten svalna helt.

2
Done

Vaniljkräm

Koka upp vaniljpulver eller vaniljstång (urgröpt) och mjölk. Ä
Vispa upp äggulor, majstärkelse och socker till en fluffig smet. Tillsätt mjölken långsamt under vispning och vänd sedan tillbaka hela smeten i kastrullen. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknat. Vänd i rumstempererat smör och blanda tills det smält. Låt svalna.

3
Done

Kexfyllning

Blanda färskost + florsocker. Vänd i kexet och mjölken.

4
Done

Montera

Känns bottnarna torra kan du blöta dem med lite mjölk.
Montera i en springform eller tårtring.
På första botten brer du på kexfyllningen och skivad banan.
På andra botten vaniljkräm och skivade jordgubbar och kiwi. Lägg på sista botten och låt tårtan sätta sig en stund innan du täcker med grädde och bär.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Sommarpasta – pasta med salsiccia, zucchini och tomater
next
Krämig grekisk sallad med grillost
previous
Sommarpasta – pasta med salsiccia, zucchini och tomater
next
Krämig grekisk sallad med grillost

Add Your Comment