Ingredients
-
Degen
- 50 g Jästfärsk
- 4 dl Kall mjölk
- 2 dl Vispgrädde
- 1.75 dl Strösocker
- 14 dl Vetemjölmellan 14-16 dl
- 150 g Rumstempererat smör
- 1 msk Kardemumma kärnor
- 1 nypa Salt
-
Kanelfyllning
- 2.5 msk Kanel
- 175 g Rumstempererat smör
- 1.25 dl Farinsocker
- 1 dl Strösocker
-
Vaniljkräm
- 4 st Äggulor
- 1 st Vanijstång
- 4.5 dl Mjölk
- 0.5 dl Majsstärkelse
- 1 dl Strösocker
- 50 g Rumstempererat smör
-
Sockerlag
- 1 dl Strösocker
- 1 dl Vatten
-
Övrigt
- 1 st Ägg
- 1.5 dl Pärlsocker
Directions
Supergoda och saftiga kanelbullar med vaniljkräm, några utan också. Vaniljkrämen gör bullarna extra saftiga och goda. När bullarna är färdiggräddade så penslar jag dem med sockerlag. Det kapslar in fukten i bullarna och gör att de håller sig saftiga längre och får en fin glans.
I det här receptet gör jag bullarna med kalla ingredienser och en jäsning. Att baka med kalla ingredienser gör att jäsningen tär lite längre tid på sig att komma igång. Jag gör bullarna och degen och låter sedan bullarna jäsa i 2-2.5h timme innan jag gräddar dem. Genom att låta degen jäsa en längre gång istället för 2 gånger så avbryter man inte jäsprocessen.
Förvaring av bullar
Förvara bullarna i en en tät sluten påse eller frys in de du inte kommer äta upp när bullarna har svalnat. I frysen håller det i ett par månader.
Receptet ger ca 3 plåtar med medelstora bullar.
Steps
1 Done | VaniljkrämenKoka upp vaniljpulver eller vaniljstång (urgröpt) och mjölk. Ställ åt sidan. |
2 Done | DegenBörja med att lösa upp jästen i mjölk och grädde. Tillsätt sedan socker och kardemumma. Tillsätt nu lite mjöl åt gången samt salt och arbeta ihop till en smidig deg. När du har några deciliter kvar så tillsätt smöet. Jag har skrivit 14 dl mjöl men ibland behövs mindre och ibland lite mer. Vänd i smöret Så tillsätt de sista decilitrarna en åt gången tills du har en smidig deg. Jag arbetade min deg i maskin i ca 15 min, förhand blir det längre. |
3 Done | Fyllningen + baka ut bullarnaBlanda ihop alla ingredienser till en bredbar smet. Placera bullarna på plåtar klädda med bakplåtspapper med lagom med utrymme mellan varandra. Låt jäsa i 2 till 2.5h Exakta tiden beror på hur varmt det är i rummet osv. |
4 Done | Grädda bullarnaVärm ugnen till 225 grader. Vispa upp ett ägg och 1 msk vatten. Pensla bullarna och fyll mitten med vaniljkräm och strö på pärlsocker. Jag gjorde några med och några utan vaniljkräm - ca 1,5-2 msk vaniljlkräm per bille.. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 min. För mig blev det perfekt med 9 minuter. |
5 Done | Njut!Njut av nygräddade bullar och frys sedan in de bullar du inte äter upp. |