Ingredients
-
Köttet
-
1 kg Flankstek
-
1 msk Lökpulver
-
1 msk Vitlökspulver
-
2 tsk Spiskummin
-
2 tsk Kummin
-
1.5 msk Oregano
-
2 msk Paprikapulver
-
3 st Vitlöksklyftor
-
1 st Gullök
-
2 st lagerblad
-
2 msk Olivolja
-
Salt
-
Peppar
-
Sås
-
1.2 dl Tomatpure
-
2 st Paprika röd
-
1 st Paprika gul
-
20 st Oliver utan kärna
-
1 st Vitlöksklyftor
-
1 st Gullök
-
1 tsk Strösocker
-
1 tsk Vinäger (valfri)
-
Att servera med
-
Ris
-
Lime
Directions
Ropa Vieja – Kubansk pulled beef gryta med ris. Ropa vieja är kubas nationalrätt och betyder ”gamla kläder”. Rätten består av biff eller fläskkött som kokas mört och dras isär och kokas ihop i en smarrig tomatbaseradsås. Den här rätten var kubanernas sätt att ta vara på kött som blivit över och göra en gryta av det.
Gör man det från grunden som i det här receptet är det ett långkok på 3-4h.
Servera med ris och en sallad till.
Steps
1
Done
|
Marinera köttetDela köttet i ca 10 cm stora bitar. Hacka lök och vitlök. Blanda alla kryddor. |
2
Done
|
Värm på en stor kastrull med olja. Bryn köttet så det får ordentligt med färg på alla sidor. Häll på vatten så köttet täcks med ca 10 cm och vänd i lagerblad. Låt puttra på medel till låg värme i 2-3h tills köttet är mört. |
3
Done
|
Ta ut köttet och dra isär det med en gaffel (spara buljongen som köttet kokat i). |
4
Done
|
Gör Ropa ViejasåsenTa fram en djup panna och värm på lite olja. Vänd i det rivna köttet och stek på det snabbt. Vänd i tomatpurén och vitlök och stek på lite till. Häll på buljongen och låt koka upp. Vänd i socker och vinäger för att balansera upp smakerna. Här kan du smaka av med kryddorna som du marinerat köttet i. Salta och peppra och vänd i strimlad lök,paprika och oliverna. Låt gotta ihop sig tills paprikan mjuknat något. |
5
Done
|
Servera med ris och lite lime och en god sallad vid sidan av. |
2 Comments Hide Comments
Hej.
Vilket härligt recept. Finns det något annat kött som skulle funka? Typ högrev eller fransyska?
Mvh Ellen
Hej! Tack, ja fransyska, bringa eller högrev ska också funka bra! 🙂