Ingredients
-
Olivolja
-
2 st Schalottenlök
-
1 st Vitlöksklyftor
-
2 dl Vitt vin
-
4 dl Risottoris
-
4 dl Parmesan
-
4 msk Kycklingfond
-
1.2 liter Vatten
-
2 msk Smör
-
Salt
-
Peppar
-
Topping
-
50 g Brynt smör
-
Parmesan
-
Salvia
Directions
Krämig risotto med brynt smör. Går utmärkt att servera som den är eller toppa med svamp, kyckling eller grönsaker.
För att få en god risotto är det viktigt med en god buljong eftersom den sätter grundsmaken i risotton. Sedan vill man tillsätta buljongen pö om pö då kornen långsamt släpper stärkelse och bildar en krämig risotto. Skulle man tillsätta all buljong på en gång kokar man instället riset och kornen blir mer separerade.
Steps
1
Done
|
FörberedelserFinhacka schalottenlöken och vitlöken. Koka upp fonden i vattnet. Vi vill hålla fonden ljummen. |
2
Done
|
TillagaFräs schalottenlöken och vitlöken i olja i en kastrull eller djupare panna tillsammans med salt och peppar. Tillsätt riset och stekt det lite glansigt. Vänd sedan i vinet och låt det koka ner. |
3
Done
|
Addera fonden lite åt gången. Låt koka in till 70% innan du tillsätter mer. Rör om regelbundet - nästan hela tiden. Du får inte lämna risotton ensam på spisen. Rör om och addera buljongen tills kornen är al dente. Spara lite buljong till slutet och addera tillsammans med parmesan och smör. Smaka av med salt. |
4
Done
|
Bryn smöretBryn smöret tillsammans med salvia. Plocka ut salvian. |
5
Done
|
ServeraServera risotton med parmesan, salvia och brynt smör, och valfritt tillbehör! |