https://matinspo.se
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Home
  • Buffémat
  • Matsedel v.12 | 10 recept till påsk och våren

Matsedel v.12 | 10 recept till påsk och våren

Posted on mar 17th, 2024
by Emilia
Categories:
  • Buffémat
  • Påskrecept
  • Temainlägg
  • Uncategorized
  • Veckans Matsedel

Veckans matsedel: 10 recept att kickstarta våren och påsken med

Ett skepp kommer lastat med 10 st olika recept, alla med en tydlig vår- och påskkänsla!

 

OBS: Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Här kommer recepten! 💖

Smörgåstårta i portionsform

1. Smörgåstårta i portionsform

Detta är perfekt när man ska göra en smörgåstårta till få personer. Jag använder Hönökakor i receptet och tycker att en blir perfekt för en person om man enbart äter detta. I den här smörgåstårtan har jag ingen majonnäs vilket gör den mindre mastig. Du kan byta ut laxen mot räkor om du föredrar det, eller varför inte ha båda!

 

Tips!

Till smörgåstårtan använder jag Hönökakor som bas, som du kan köpa på Mathem. Och om du skapar ett nytt konto får du 150 kr rabatt med koden NY150KR. Passa på att köpa hem veckans matkasse och slipp åka iväg och handla själv!

Köp på Mathem här!

 

Frasiga våfflor – frasiga utanpå och mjuka inuti

2. Frasiga våfflor – frasiga utanpå och mjuka inuti

Supersmarriga och frasiga våfflor. För att få goda och frasiga våfflor har jag kolysarat vatten i smeten och förbered smeten ett tag innan så bakpulvret och kolsyran får aktiveras. En annan viktigt och avgörande sak för att få goda våfflor är ett bra våffeljärn. Våffeljärnet ger förutsättningar för att våfflorna ska bli jämt gräddade och få det där perfekta fraset på utsidan men vara mjuka inuti.

 

Tips!

Gör dina våfflor en tjänst och skaffa ett riktigt bra våffeljärn! Jag själv använder Wilfa 623 hemma, men de har massor av bra järn att välja emellan!

Köp här!

 

Laxcheesecake med kavring, färskost, gräslök och dill

3. Laxcheesecake med kavring, färskost, gräslök och dill

God, krämig, och salt cheesecake med gravad lax, färskost, dill, gräslök, och citron. Smaker av sommar och skärgård som passar perfekt på en buffé till antingen midsommar, påsk eller när som helst.

 

Ost och baconpaj med karamelliserad lök

4. Ost och baconpaj med karamelliserad lök

En smarrig paj som har sälta, sötma och syra. Sälta från baconet och osten, sötma från den karamelliserade löken och syra från creme fraichen!

 

Lax med pressad potatis och citronsås med rom

5. Lax med pressad potatis och citronsås med rom

Supersaftig lax med syrlig sås och god potatis. Jag har nyligen upptäckt pressad potatis och det är ju såå gott? Som att äta inkromet ur en backat potatis.

 

Risnudelsallad med räkor

6. Risnudelsallad med räkor

Krispigt, syrligt, söt och gott. Även snabblagat! Servera till lunch, middag eller som en del av en buffé.

 

Filodegsknyten med fetaost

7. Filodegsknyten med fetaost

Små snurror fyllda med fetaost. Blir en perfekt middag eller lunch tillsammans med en god sallad. Rullarna går utmärkt att ta med ut på picknick. Dagen efter är de inte lika frasiga men de är fortfarande väldigt goda.

 

Potatistartlett med karamelliserad lök

8. Potatistartlett med karamelliserad lök

Spröd tartlett på smördeg som passar utmärkt till midsommar eller som ett tillbehör eller förrätt. Den är enkel att göra och kräver inte mycket arbetstid i köket. Den karamelliserade löken gifter sig utmärkt med den salta och spröda smördegen.

 

Tips!

Lägg upp dina tartletter på ett fint serveringsfat! Du kan kika igenom sortimentet på Nordic Nest här!

Köp här!

 

Couscoussallad med kikärtor, grönsaker och vinägrett

9. Couscoussallad med kikärtor, grönsaker och vinägrett

En perfekt sommarsallad som både är mättande och fräsch. Salladen är toppad med paprika, tomat, gurka, majs, marinerade kikärtor, rödlök, morot och kronärtskockor. Allt toppas med en vinägrett som binder samman det hela och ger en god smak.

 

Krämig tonfisksallad med pasta

10. Krämig tonfisksallad med pasta

Den här tonfisksalladen slänger du ihop på nolltid! Grönsakerna går att variera men jag gillar att ha ägg, tomater, gurka och rödlök. Men soltorkade tomater och sockerärtor är också gott till. Vill du inte a pasta går det också bra att utesluta den.

 

Emilia

Add Your Comment Avbryt svar

Välkommen till Matinspo.se!

En matsajt där jag Emilia hoppas att du kan hitta inspiration och recept till din middag, din frukost och din bakning. Jag uppdaterar med nya recept varje vecka och det kan bli allt från chokladiga bakverk, fluffiga pannkakor, pastarätter, vegetariska recept och rätter från alla världens hörn. En stor variation av recept med något för alla.

Jag vill sprida matglädje och sug efter att våga testa mer i köket!

Instagram Feed

emiliasmatinspo

🥄 Häng med mig i stories & få smarrig mat i flödet!
💻 jobba med mig? maila till emimiil@hotmail.com
📕 Kokbok Billiga Veckan 👇


Otroligt goda och lättlagade tacobåtspajer 😍 något
Otroligt goda och lättlagade tacobåtspajer 😍 något att laga i helgen?

Ingredienser 
1 pkt taco boats från @oldelpaso

Färs
500 g köttfärs
1 påse tacokrydda 
1 burk majs 

Äggstanning
2 ägg
2 dl creme fraiche (Antingen med paprikasmak)
Eller smaksätt själv med salt, 1 tsk Paprikapulver, 1 tsk spiskummin) 
Lite salt
Peppar 

150 g riven ost 

Tillbehör
Guacamole 
Salsasås

Gör såhär
Stek köttfärsen tills den får yta. Vänd tacokrydda och vatten och låt gå ihop. Tillsätt majs.
Vispa ihop ägg och creme fraiche. Samt kryddorna om du inte använder smaksatt creme fraiche.
Sätt ugnen på 200 grader. Fördela tacobåtarna på en plåt. Och fördela fyllningen, den ska fylla halva tacobåtarna. Toppa sen med färsen och riven ost.
Grädda i cirka tjugo minuter eller tills båtarna fått fin färg. 

Servera med gucamole och salsasås.

#tacopaj #paj #matinspo #middag #mat #matlagning #fredagsmat #middagstips


Nudelwok med kyckling 🥢 men du kan byta ut protein
Nudelwok med kyckling 🥢 men du kan byta ut proteinet mot biff eller tofu! 
Hemligheten till en god wok är en god sås. En kombination av oystersås, japansk soja, kinesisk soja och socker är en perfekt bas till många woker! Se recept i beskrivningen 😍 så kan du använda samma sås men variera proteinet, grönsakerna och nudlarna.

Så gilla, spara och testa 💛 

Ingrediener
4-5 serveringar 

600 g Kyckling (tofu eller biff funkar också) blandas med ca 1 msk japansk soja och 1 riven vitlök.
250 g Broccoli
1 Paprika röd
2 morötter
1 zucchini 
250 g äggnudlar 
2 st Vitlöksklyftor
1 liten burk bambuskott 

SÅS
4 msk Japansk soya
1 dl Oystersås
2 msk Kinesisk soya
2.5 msk Farinsocker eller vanligt strö 

TOPPING (VALFRITT)
Lime
Jordnötter
Chiliflakes 

FÖRBEREDELSER
Koka nudlarna enligt paketet 

SÅSEN 

Börja med att blanda ihop ingredienserna till såsen (japansk soya, kinesisk soya, och oystersås + farinsocker alternativt Strösocker).  Skiva kycklingen och blanda med lite japansk soja och riven vitkök.

GRÖNSAKER OCH KYCKLING 

Strimla paprikan och kycklingen, skiva moroten & zucchini, bryt broccolin och riv vitlöken.
Stek sedan kycklingen och ställ den åt sidan. 

Värm en stor panna med olja. Vänd i broccolin, morot, zucchini och paprikan och stek tills de mjuknat en aning men fortfarande har krisp. Tillsätt mer olja ifall det behövs. Tillsätt kycklingen och sedan nudlarna och såsen. Vänd ihop så att nudlarna suger i sig såsen och tillagas. Sänk värmen något. 

SERVERA 

Servera med lite lime, chili och jordnötter till! Syran i limen passar perfekt till den salta soyan. 

#wok #nudlar #nudelwok #kycklingwok #matinspo #middagar #middagstips #risnudlar #asiafood #noodles #middagsinspo #hemlagat #lyxmiddag #matlådemat #hemlagat #Matlagning #mat #matinsta


De saftigaste & godaste lussekatterna. SPARA nu oc
De saftigaste & godaste lussekatterna. SPARA nu och dela med någon som älskar lusse 😍

Ingredienser 
Ca 30 st (men beror på storlek)
Degen
50 g Jäst
2 dl Strösocker
1 g Saffran
17-18 dl Vetemjöl special eller vanligt Vetemjöl (arbeta in lite åt gången i slutet, tills degen inte längre fastnar i bunkenÄ
150 g Rumstempererat smör
4 dl Mjölk
2 dl Vispgrädde
1 st Ägg
1 nypa Salt 

Topping (Antingen russin eller pärlsocker, eller båda?) 

1 dl Russin
 1 st Ägg 
Sockerlag (1 dl vatten & 1 dl Strösocker som kokas upp)
 Pärlsocker 

Förberedelser
Lägg russin i blöt och låt de stå i ca 1h min. Innan du petar in dem i bullarna, låt dem rinna av.

Receptet görs med kall degvätska (alltså ska inte mjölken eller grädden värmas på)
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor bunke. Tillsätt socker och ägg och blanda.
Mortla saffran med 1 tsk socker och blanda ner i smeten (skippa om du inte har en mortel) 

Tillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg i minst 10-15 minuter. Låt degen vila på köksbanken i några minuter (3-4 minuter). 

Antingen så kan du rulla degen till valfri form. Eller så kan du dela degen i 2 och sedan kavla ut degen till en 0.8-1 cm tjock rektangel och skära i strimlor med en pizzaslicer. Sedan rullar du dem till lussekatter genom att rulla in ena sidan till hälften, vända på strimlar och rulla in randra sidan. Toppa lussekatterna med russin om du vill. Låt lussekatterna jäsa på plåt i ca 2h, går bra med lite längre också (2.5h). (täck plåtarna med kökshanddukar).

Grädda lussekatterna
Värm ugnen till 225 grader. Pensla lussekatterna med ägg precis innan du skjutsar in dem i ugnen och toppa med pärlsocker. Grädda dem i ca 7-9 min, för mig räckte det med 7,5 min men exakt tid beror på ugn och storlek.
När lussebullarna är färdigräddade pensla dem med sockerlag direkt. 1 dl socker som du kokar upp med 1 dl vatten. 

Njut av bullarna direkt och frys in de som blir över!



Follow on Instagram


Populära kategorier

Balkanmat

Balkanmat

Billig middag

Billig middag

Bröd recept

Bröd recept

Brunch recept

Brunch recept

Buffémat

Buffémat

Drycker

Drycker

Efterrätter

Efterrätter

Favoritprodukter

Favoritprodukter