Ingredients
-
Chokladbotten
-
4 dl Vetemjöl
-
7 dl Strösocker
-
3 dl Kakao
-
3 tsk Vaniljsocker
-
2 tsk Bakpulver
-
2 tsk Bikarbonat
-
3 st Ägg
-
3 dl Rapsolja
-
6 dl Mjölk
-
1.5 dl Kaffe
-
Vaniljkräm
-
4 st Äggula
-
1 tsk Vaniljpulver
-
0.5 dl Majsstärkelse
-
1 dl Strösocker
-
4.5 dl Mjölk
-
50 g Rumstempererat smör
-
Hallonmousse
-
200 g Frysta hallon
-
2 msk Vatten
-
0.5 dl Strösocker
-
0.5 tsk Agar Agar
-
2.5 dl Grädde
-
Ganschen
-
200 g Mörk choklad 55%
-
2 dl Grädde
-
Övrigt
-
Färska bär
Directions
Chokladtårta med vaniljkräm och hallonmousse. Saftig tårta med en krämig vaniljkräm och en hallonmousse med en syrlig touch som bryter av den söta chokladen.
Tårtan är 24 cm i dameter och räcker till 12-16 bitar.
Rekommenderar att använda en tårting vid montering och låta bottnar med fyllning sätta sig i några timmar innan man spacklar tårtan med ganachen.
Andra goda tårtor.
Chokladtårta med hallonmousse, karamellmousse och chokladmousse
Chokladtårta med mjölkchokladmousse, mörk chokladmousse och mörkchokladganache
Steps
1
Done
|
ChokladbottenSätt ugnen på 150 grader. Klä en springoform 23-24 cm i diameter med bakplåtspapper. |
2
Done
|
Låt bottnarna svalna helt innan du delar dem. Du kan förbereda dem dagen innan. Linda in dem i plastfolie så håller de sig saftiga! |
3
Done
|
HallonmousseKoka upp hallon och vatten tills hallonen löst upp sig helt. Sila av hallonen så att du har en hallonsås utan kärnor. Lägg tillbaka i kastrullen tillsammans med agar agar och socker. Koka i 3 min under omrörning. Häll över i en lite skål och låt svalan men rör om regelbundet. Den blir tjock när den svalnar. |
4
Done
|
VaniljkrämKoka upp vaniljpulver eller vaniljstång (urgröpt) och mjölk. Ställ åt sidan. |
5
Done
|
MonteraMontera tårtan i tårting alternativt springformen som du bakade tårtbotten i. Tårtan blir mer stabil då. Dela varje botteni 3 lager och fördela vaniljkräm på ett lager och hallonmousse på ett lager. Låt tårtan sedan sätta sig i kylen i ett par timmar eller över natten innan du spacklar med ganachen. |
6
Done
|
GanschenBryt chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och låt stå i 2 min. Vispa sedan långsamt för hand tills chokladen smält ihop. Låt ganachen svalna och sätta sig i kylen. Ganachen ska fortfarande vara bredbar så låt den inte stelna för länge. Blir den för hård kan du ta 1-2 msk av den och micra i 15 sek och sedan blanda med resten av ganachen så blir den lättare att bre på. |
7
Done
|
Toppa tortan med bär eller annat gott och sedan är den klar! |
2 Comments Hide Comments
Hej,
Har du provat att göra denna tårta till många? Ca 18-20 pers? Är det för mycket att dubbla mängderna och använda springform på 26cm?
Du är grym, by the way! Älskar dina recept😍 Mvh, Ivana
Hej! Ja, då kanske det räcker med att köra 1.5! Tror det blir upp mot 20+ bitar av det <3