0 0
Chokladtårta med vaniljkräm och hallonmousse

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera portioner:
Chokladbotten
4 dl Vetemjöl
7 dl Strösocker
3 dl Kakao
3 tsk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
2 tsk Bikarbonat
3 st Ägg
3 dl Rapsolja
6 dl Mjölk
1.5 dl Kaffe
Vaniljkräm
4 st Äggula
1 tsk Vaniljpulver
0.5 dl Majsstärkelse
1 dl Strösocker
4.5 dl Mjölk
50 g Rumstempererat smör
Hallonmousse
200 g Frysta hallon
2 msk Vatten
0.5 dl Strösocker
0.5 tsk Agar Agar
2.5 dl Grädde
Ganschen
200 g Mörk choklad 55%
2 dl Grädde
Övrigt
Färska bär

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chokladtårta med vaniljkräm och hallonmousse

  • Portioner 12
  • Medium

Ingredienser

  • Chokladbotten

  • Vaniljkräm

  • Hallonmousse

  • Ganschen

  • Övrigt

Steg

Dela

Chokladtårta med vaniljkräm och hallonmousse. Saftig tårta med en krämig vaniljkräm och en hallonmousse med en syrlig touch som bryter av den söta chokladen.

Tårtan är 24 cm i dameter och räcker till 12-16 bitar.

Rekommenderar att använda en tårting vid montering och låta bottnar med fyllning sätta sig i några timmar innan man spacklar tårtan med ganachen.

 

Andra goda tårtor.

Chokladtårta med hallonmousse, karamellmousse och chokladmousse

Chokladtårta med mjölkchokladmousse, mörk chokladmousse och mörkchokladganache

 

Steg

1
Färdig

Chokladbotten

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springoform 23-24 cm i diameter med bakplåtspapper.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan olja, ägg och mjölk och rör ihop för hand med visp. Tillsätt sist kaffet. Häll över smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 60-80 min. Håll koll. Jag gräddade mina bottnar i ca 75 minuter.

2
Färdig

Låt bottnarna svalna helt innan du delar dem. Du kan förbereda dem dagen innan. Linda in dem i plastfolie så håller de sig saftiga!

3
Färdig

Hallonmousse

Koka upp hallon och vatten tills hallonen löst upp sig helt. Sila av hallonen så att du har en hallonsås utan kärnor. Lägg tillbaka i kastrullen tillsammans med agar agar och socker. Koka i 3 min under omrörning. Häll över i en lite skål och låt svalan men rör om regelbundet. Den blir tjock när den svalnar.
Vispa upp grädde lätt - tillsätt hallonkrämen och vispa upp med grädden. Häll över i spritspåse och ställ i kylen.

4
Färdig

Vaniljkräm

Koka upp vaniljpulver eller vaniljstång (urgröpt) och mjölk. Ställ åt sidan.
Vispa upp äggulor, majstärkelse och socker till en fluffig smet med elvisp. Tillsätt mjölken långsamt under vispning och vänd sedan tillbaka hela smeten i kastrullen. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknat. Vänd i rumstempererat smör och blanda tills det smält. För över i en spritspåse och låt svalna i kylen.

5
Färdig

Montera

Montera tårtan i tårting alternativt springformen som du bakade tårtbotten i. Tårtan blir mer stabil då.

Dela varje botteni 3 lager och fördela vaniljkräm på ett lager och hallonmousse på ett lager. Låt tårtan sedan sätta sig i kylen i ett par timmar eller över natten innan du spacklar med ganachen.
Spackla tårtan med ganachen när den stått till sig. Täck sidorna och toppa med massor av färska bär. Förvara tårtan i kylen. Den blir verkligen saftig och god när den fått sätta sig i några timmar! Hoppas du gillar tårtan <3

6
Färdig

Ganschen

Bryt chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och låt stå i 2 min. Vispa sedan långsamt för hand tills chokladen smält ihop. Låt ganachen svalna och sätta sig i kylen. Ganachen ska fortfarande vara bredbar så låt den inte stelna för länge. Blir den för hård kan du ta 1-2 msk av den och micra i 15 sek och sedan blanda med resten av ganachen så blir den lättare att bre på.

7
Färdig

Toppa tortan med bär eller annat gott och sedan är den klar!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Bouef bourguignon - God fransk gryta
Föregående
Bouef bourguignon – God fransk gryta
Sötpotatis- och halloumifritters med linsallad och fetaoströra
Nästa
Sötpotatis- och halloumifritters med linsallad och fetaoströra
Bouef bourguignon - God fransk gryta
Föregående
Bouef bourguignon – God fransk gryta
Sötpotatis- och halloumifritters med linsallad och fetaoströra
Nästa
Sötpotatis- och halloumifritters med linsallad och fetaoströra

2 Comments Dölj kommentarer

Hej,
Har du provat att göra denna tårta till många? Ca 18-20 pers? Är det för mycket att dubbla mängderna och använda springform på 26cm?
Du är grym, by the way! Älskar dina recept😍 Mvh, Ivana

Kommentera