Ingredients
-
Deg
-
15 g Färsk jäst
-
350 ml Ljummet vatten
-
1 msk Olivolja
-
6.5 dl Vetemjöl
-
1.5 tsk Salt
-
Topping / till gräddning
-
1 tsk Chiliflakes
-
Flingsalt
-
Olivolja
Directions
Frasig och mjuk hemmagjord focaccia toppad med flingsalt och chiliflakes.
Focaccia är ett italiensk bröd från regionen Ligurien. Brödet kännetecknas av att de toppas med olivolja och salt, eller varieras med olika kryddor och toppings. Det är t ex gott att trycka ner oliver, soltorkade tomater eller fetaost i focacian. Oavsett vad man har på så får man ett fluffigt och gott bröd. Brödet blir gott att äta som de är, göra mackor på eller servera till soppa eller med andra italienska rätter.
Steps
1
Done
|
DegenLös upp jästen i vatten i en stor bunke. Tillsätt olivolja. |
2
Done
|
JäsningAlternativ 1: Jäs degen först i 2h rumstemperatur i bunken. Vik degen över sig själv med en slickepott 2 gånger under tiden. Klä en form 20x30 cm med bakplåtspapper i botten. Ringla över olivolja och strö över chiliflakes i botten på en form. Tryck ut degen och låt jäsa i kylen över natten eller fram till gräddning dagen efter. Täck den ordentligt med plastfolie. Ta fram degen 1h innan gräddning. Det här alternativt gör att degen får längre tid på sig att bilda gluten och smak. Alternativ 2: Jäs degen i en bunke 1h i rumstemperatur. Klä en form 20x30 cm med bakplåtspapper i botten. Ringla över olivolja och strö över chiliflakes i botten på en form. Vik degen 2-3 gånger och tryck ut den i formen. Låt sen sedan jäsa tills den dubblat i storlek innan gräddning. |
3
Done
|
GräddaSätt ugnen på 250 grader över och under värme. Ringla olivolja ovanpå foccacian. Strö över chiliflakes och flingsalt, eller andra kryddor. |
4
Done
|
ServeraLåt foccacian svalna och servera till valfri rätt eller som den är. |
2 Comments Hide Comments
Ska det inte vara 98 grader???
Ja såklart!!😄 slank igenom en 3a där istället..