0 0
Hemmagjord focaccia

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Deg
15 g Färsk jäst
350 ml Ljummet vatten
1 msk Olivolja
6.5 dl Vetemjöl
1.5 tsk Salt
Topping / till gräddning
1 tsk Chiliflakes
Flingsalt
Olivolja

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Hemmagjord focaccia

  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

  • Deg

  • Topping / till gräddning

Directions

Share

Frasig och mjuk hemmagjord focaccia toppad med flingsalt och chiliflakes.

Focaccia är ett italiensk bröd från regionen Ligurien.  Brödet kännetecknas av att de toppas med olivolja och salt, eller varieras med olika kryddor och toppings. Det är t ex gott att trycka ner oliver, soltorkade tomater eller fetaost i focacian. Oavsett vad man har på så får man ett fluffigt och gott bröd. Brödet blir gott att äta som de är, göra mackor på eller servera till soppa eller med andra italienska rätter.

Steps

1
Done

Degen

Lös upp jästen i vatten i en stor bunke. Tillsätt olivolja.
Tillsätt sedan hälften av mjölet och sedan saltet. Tillsätt resten av mjölet och blanda ihop med degen med en slev. Den ska vara kladdig och lite lätt löst.

2
Done

Jäsning

Alternativ 1: Jäs degen först i 2h rumstemperatur i bunken. Vik degen över sig själv med en slickepott 2 gånger under tiden. Klä en form 20x30 cm med bakplåtspapper i botten. Ringla över olivolja och strö över chiliflakes i botten på en form. Tryck ut degen och låt jäsa i kylen över natten eller fram till gräddning dagen efter. Täck den ordentligt med plastfolie. Ta fram degen 1h innan gräddning. Det här alternativt gör att degen får längre tid på sig att bilda gluten och smak.

Alternativ 2: Jäs degen i en bunke 1h i rumstemperatur. Klä en form 20x30 cm med bakplåtspapper i botten. Ringla över olivolja och strö över chiliflakes i botten på en form. Vik degen 2-3 gånger och tryck ut den i formen. Låt sen sedan jäsa tills den dubblat i storlek innan gräddning.

3
Done

Grädda

Sätt ugnen på 250 grader över och under värme. Ringla olivolja ovanpå foccacian. Strö över chiliflakes och flingsalt, eller andra kryddor.
Tryck försiktigt i degen med blöta fingrar så att det formas små gropar.
Grädda foccacian i nedre delen av ugnen i va 25-30 minuter eller tills den är gyllene och har uppnått 98 grader inuti.

4
Done

Servera

Låt foccacian svalna och servera till valfri rätt eller som den är.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Pastasallad med sweetchilidressing och kyckling
previous
Pastasallad med sweetchilidressing och kyckling
Ajvarkyckling med smashed potatoes och pepprig vitlöksyoghurt
next
Ajvarkyckling med smashed potatoes och pepprig vitlöksyoghurt
Pastasallad med sweetchilidressing och kyckling
previous
Pastasallad med sweetchilidressing och kyckling
Ajvarkyckling med smashed potatoes och pepprig vitlöksyoghurt
next
Ajvarkyckling med smashed potatoes och pepprig vitlöksyoghurt

2 Comments Hide Comments

Add Your Comment