Ingredients
-
Degen
-
8 g Torrjäst
-
500 g Vetemjöl special
-
4 dl Ljummet vatten
-
2 msk Olivolja
-
9 g Salt
-
2 tsk Strösocker
-
Topping
-
1.5 dl Tomatsås
-
200 g Riven mozzarella
-
50 g Finriven parmesan
-
1 tsk Oregano
Directions
Hemmagjord pan pizza – mjuk pizza med frasig botten. Pan pizza tillagas i ugn och har vanligtvis tjockare botten än en klassisk italiensk pizza. Genom att först tillaga pizzan i stekpannan får du en fin yta på botten som du inte riktigt kan få i ugnen. Har du ingen stekpanna som du kan ha köra ugnen så kan du föra över pizzan till en plåt när det är dags för den att gräddas i ugnen.
Toppingen går självklart att variera. Jag kan rekommendera att använda riven mozzarella då den smälter väldigt fint och tål värmen!
Steps
1
Done
|
DegenBlanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten och olivolja och knåda ihop till hyfsat klibbig deg. Känns den torr så addera lite mer vatten. Känns den alldeles för klibbig så addera liiite mer mjöl. Täck sedan bunken och låt den jäsa på köksbänken i a 60-80 min (tills den dubblat i storlek). |
2
Done
|
När degen jäst. Ta fram 2 ugnssäkra pannor (har du inga så kan du sedan föra över degen till en plåt). Pensla pannorna med olivolja och strö över lite chiliflakes och oregano (valfritt) men det ger botten god smak. Tryck sedan ut degarna i pannorna. Ända ut till kanterna. Pensla ovansidan med olivolja också och låt sedan degen jäsa i pannan i ca 30 min. |
3
Done
|
Tillaga pizzanDags att tillaga pizzan. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ pannan på en varm platta och stek tills botten har fått fin färg. Ta pannan från plattan och bre nu på tomatsås över hela pizzan, strö över massor av ost och toppa med oregano. Vill du ha någon annan topping så går det självklart bra! |
4
Done
|
Grädda pizzan i övre delen av ugnen tills osten har fått fin färg (ca 8-10 min, men beror på ugn så håll koll). Är du osäker på att den är färdig så kolla med en stektermometer. Degen ska va 98-100 grader när den är färdig.. Ta ut pizzan, låt den svalna något, slajsa upp och servera! |
6 Comments Hide Comments
vem fan skrev detta : ” Ställ pannan på en varm platta och stek tills botten på medelvärme tills den fått fin färg. ” jag trodde att jag hade en stroke när jag försökte läsa detta .
Hhah oj då, ska justera direkt! Hoppas pizza blev bra
Gjorde denna idag, tog sin lilla tid men var inte speciellt svårt. Blev jättegod! Så frasig och god botten och kanter ☺️
Va roligt att höra!
Jag ska göra den nu men vaddå 8 g jäst till 4 dl degspad och bara 2 msk fett? Jag brukar använda en påse till 5 dl degspad när jag bakar bröd, och 50 g smör. Nå får testa ivf.
Till den här pizzan räcker det! 🙂 hoppas du blir nöjd ifall du testar!