0 0
Hemmagjorda nougatpraliner – Tempererad mörk choklad

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Hemmagjorda nougatpraliner – Tempererad mörk choklad

  • 7h
  • Hard

Ingredienser

  • Redskap

Steg

Dela

Hemmagjorda nougatpraliner med tempererad mörk choklad. Supergoda och krämiga praliner. För att göra dessa behöver du en pralinform (adlink -köp här). och en kökstermometer (adlink). För att få fina och glansiga praliner behöver man termperera choklad. Det gör man genom att först värma upp chokladen till en viss grad, låta svalna och värma upp igen. Exakt vilken temperatur man ska värma upp till beror på vilken choklad du använder.

Det är viktigt att man inte överskrider de här temperaturerna för då kommer chokladen inte bli tempererad. Råkar man värma upp mycket är det bara att börja om.

För mörk choklad gäller dessa temperaturer:

Steg 1: 48-50 grader

Steg 2: 27-28 grader

Steg 3: 31-32 grader

Veckans produkttips: BÄSTA rivjärnet från MICROPLANE! Perfekt till citrus, parmesan, choklad och muskot.

Steg

1
Färdig

Steg 1

Hacka chokladen. Spara 50 g för att hjälpa chokladen att svalna snabbare och smält resten över ett vattenbad tills den uppnår 48 grader. Mät hela tiden på olika ställen i chokladen. Använd gärna en skål i glas eller metall. Ta bort skålen från vattenbad och vänd i resterande chokladen och blanda till den smälter in i chokladen. Lägg över den smälta chokladen i en annan kall skål och låt nu svalna till 28 grader.

2
Färdig

Steg 2

Se till så att du har en ren pralinform redo, en marmorkiva (eller något fat att samla choklden på när du vänder upp och ned på formen), skål eller bricka där den överflödiga chokladen kan rinna ut.
Värm nu chokladen över vattenbadet till 32 grader. Tänk på att det går fort så koka upp vattnet först och ta bort det från plattan så har du mer kontroll över värmen. Häll över chokladen i en spritspåse

3
Färdig

Steg 3 - Gjut pralinerna

Fyll pralinformarna med chokladen (varje hål ska vara fyllt). Banka formen i köksbänken för att få bort bubblor och vänd sedan upp och ner så den överflödiga chokladen rinner ut. Här vill du ha något under för att kunna spara chokladen sen (den kommer vi använda för att göra locken).

4
Färdig

Låt pralinformen ligga upp och ner en stund till chokladen börjat stelna. Men innan den stelnar helt skrapa då av chokladkanterna som bildats. Lägg sedan formen i kylen så stelnar de fortare. Mina stod i kylen i ca 3-4h. Jag testade försiktigt att lossa en form för att se om det stelnat. Går den ej att ta ur så har den inte stelnat ännu.

5
Färdig

Fyll pralinerna

Smält noguatkrämen och häll över i en spritspåse. Låt sedan fyllningen svalna till minst 34 grader innan du fyller pralinerna. Låt nougaten stelna i pralinerna.

6
Färdig

Gör lock på pralinerna

Smält den överblivna chokladen till 33 grader eller tempererea den på nytt om du vill ha extra fina bottnar. Täck pralinerna och dra med spateln så att överbliven choklad inte stelnar ovanpå. Låt pralinerna stelna i kylen.

7
Färdig

Njut av dina praliner

Vänd pralinformen och dina praliner kommer trilla ut. Om det inte skulle lossna så kan du banka lite på formen. Om de ändå inte kommer ut kan det vara så att tempereringen inte blivit bra.
Förvara pralinerna i en sluten påse eller burk i rumstemperatur.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Mjuk pepparkaka med glasyr - godaste pepparkaksrutorna
Föregående
Mjuk pepparkaka med glasyr – godaste pepparkaksrutorna
Kycklingwok med nudlar och grönssaker
Nästa
Kycklingwok med nudlar och grönssaker
Mjuk pepparkaka med glasyr - godaste pepparkaksrutorna
Föregående
Mjuk pepparkaka med glasyr – godaste pepparkaksrutorna
Kycklingwok med nudlar och grönssaker
Nästa
Kycklingwok med nudlar och grönssaker

2 Comments Dölj kommentarer

Ska absolut testa att göra egna praliner till jul! ❤ Undrar bara hur man ska förvara dem när man knackat ur dem ur formen och hur länge de håller?

Kommentera