1 0
Jordgubbstårta med vaniljkräm och krämig jordgubbsfyllning

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Tårtbotten
4 st Ägg stora
2 dl Strösocker lika mycket som andel ägg och mjöl
1 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
2 dl Vetemjöl
0.25 dl Majsstärkelse ca 30 g
Vaniljkräm
3 st Äggulor
3.25 dl Mjölk
1 krm Vaniljpulver
0.75 dl Strösocker
0.25 dl Majsstärkelse
25 g Smör
Jordgubbsfyllning
250 g Jordgubbar
100 g Färskost
2 dl Vispgrädde
1 dl Florsocker
Topping
ca 250 g Jordgubbar
2.5 dl Grädde

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Jordgubbstårta med vaniljkräm och krämig jordgubbsfyllning

  • Serves 8
  • Medium
[dfrcs name="knivar"]

Ingredients

  • Tårtbotten

  • Vaniljkräm

  • Jordgubbsfyllning

  • Topping

Directions

Share

Jordgubbstårta med vaniljkräm och krämig jordgubbsfyllning. Det här receptet är inspiration från himmelsk jordgubbstårta från Fridas Bakblogg, men i den här tårtan har jag även ett lager med vaniljkräm. Tycker den blev väldigt god, fräsch och lagom söt!

 

Du kan med fördel göra tårtbotten 1-2 dagar i förväg. Plasta in ordentligt och förvara torrt och svalt. Vill du förbereda ännu längre i förväg kan du frysa in din botten.

 

Jag kan rekommendera att montera tårtan i en tårting. Det gör tårtan med stabil. (adlink)

Steps

1
Done

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 20 cm springform med bakplåtspapper. Både botten och väggar. Klä väggarna med bakplåtspapper som sticker ut ovanför formen så att botten har utrymme att resa sig.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp eller i köksassistens i ca 10-12 minuter. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet och vänd ihop med en slickepott tills att det inte finns några mjölfickor. Häll över smeten i formen utan att platta eller smeta till ovanpå. Grädda botten i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35-45 min tills den fått fin färg och är gräddad. Undvik att öppna ugnen de 30 första minuterna för då finns risken att botten säckar ihop. Exakt hur länge du ska grädda beror på din ugn. För mig behövdes 40-42 minuter för att få en saftig tårtbotten. Testa med en provsticka för att se om botten är gräddad. När botten är gräddad, ta ut den och låt den svalna i formen i 10-15 minuter. Ta sedan ur formen och låt den svalna helt upp och ner på galler innan du monterar eller plastar in botten.

2
Done

Vaniljkräm

Koka upp vaniljpulver eller vaniljstång (urgröpt) och mjölk. Ställ åt sidan.
Vispa upp äggulor, majstärkelse och socker till en fluffig smet med elvisp. Tillsätt mjölken långsamt under vispning och vänd sedan tillbaka hela smeten i kastrullen. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknat. Vänd i rumstempererat smör och blanda tills det smält. För över i en spritspåse och låt svalna i kylen.

3
Done

Jordgubbsfyllning

Vispa upp grädden lätt. Vänd i färskosten och vispa ihop till en fast kräm och ställ åt sidan. Hacka jordgubbarna i små bitar.
Vänd i florsocker med slickepott. Vänd ner jordgubbarna i mixen och blanda tills de fördelats till en jämns kräm.

4
Done

Montera tårtan

Dela din botten i 3 delar med kniv eller tråd. Montera gärna i tårting. Börja med ett lager vaniljkräm på den nedersta botten. Fortsätt med en till botten och ha på färkostfyllningen. Nu kan du plasta in och ställa i kylen om du inte ska servera samma dag.. På serveringsdagan avslutar du med att spackla tårtan med vispad grädda och toppa med jordgubbar.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Vegetarisk pasta med champinjoner, soltorkade tomater, pesto och spenat
previous
Vegetarisk pasta med champinjoner, soltorkade tomater, pesto och spenat
ugnsbakad rabarber med vaniljglass och kolasås
next
Ugnsbakad rabarber med vaniljglass och kolasås
Vegetarisk pasta med champinjoner, soltorkade tomater, pesto och spenat
previous
Vegetarisk pasta med champinjoner, soltorkade tomater, pesto och spenat
ugnsbakad rabarber med vaniljglass och kolasås
next
Ugnsbakad rabarber med vaniljglass och kolasås

7 Comments Hide Comments

Har inte testat, men det kan nog bli lite vattningare än färska så hade nog tinat dem ordentligt och sedan låtar rinna av på på papper så att man blir av med allt vatten som sedan kan släppa i fyllningen.

Add Your Comment