Ingredients
-
Pajskal
-
1 dl Grahamsmjöl
-
3.5 dl Vetemjöl
-
140 g Smör
-
1 msk Kallt vatten
-
Fyllning
-
800 g Fast potatis
-
2 paket Bacon
-
0.5 st Purjolök
-
1 st Gullök
-
2.5 dl Vispgrädde
-
2.5 dl Mjölk
-
Örtsalt
-
Salt
-
Peppar
Directions
En frasig paj med potatis och purjolök och bacon. Som en blandning av gratäng och paj. Väldigt gott och billigt att laga. Potatis och purjolök är en väldigt god kombination.
Steps
1
Done
|
Pajskal - förbered innan.Smula mjölet och smöret. Tillsätt vatten och knåda ihop till en fast pajdeg. Tillsätt mer mjöl ifall det behövs. Tyck ut den i en pajform. Nagga. Låt stå i kylen i 30 min innan gräddning så den får stelna lite eller längre. |
2
Done
|
FyllningSkala och skiva potatisen tunt. Har du för tjocka skivor kommer det ta längre tid för potatisen att bli klar. Dela skivorna i halvmånar. Tärna bacon. Strimla purjolöken och finhacka gullöken. |
3
Done
|
Förgrädda skaletSätt ugnen på 200 grader och grädda skalet i mitten av ugnen i ca 15 min. |
4
Done
|
Grädda pajenBlanda grädda och mjölk med örtsalt. Du kan ha ägg i med det funkar även bra utan. Vänd ner potatisfyllningen i skalet. Toppa med gräddmjölken och vänd över potatisen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter. Känn med provsticka för att se om potatisen är klar och förläng tiden där efter. Svårt att ge en exakt gräddningstid då det beror på storleken på potatisskivorna och hur mjuka de hann bli i pannan. Om pajen fått för mycket färg täck med folie och fortsätt grädda tills pajen är klar. |
5
Done
|
ServeraLåt pajen svalna och sätta sig. Servera sedan med valfri sallad! |
2 Comments Hide Comments
Hva med egg i fyllet??
jag hade inga ägg i, men vill man så kan man hälla på äggstanning!