Ingredients
-
2 st Burk hela tomater
-
3 st Schalottenlök
-
3 st Vitlöksklyftor
-
1 tsk Sambal oelekgår att skippa om du ej vill ha hetta
-
5 st Paprika sivri
-
100 g Fetaost
-
1 tsk Paprikapulver
-
1 dl Persilja
-
Äggantalet som du vill ha
-
Rapsoljaatt steka i
-
Salt
-
Peppar
-
Tillbehör
-
Brödskivor
-
Olivolja
-
Flingsalt
Directions
Shakshuka, sommarens kanske bästa mat? En tomatsås som du kan krydda lite som du vill, har du någon grönsak hemma så kan du ha i den t.ex paprika, zucchini, lök, osv. Sedan kläcker du i några ägg som får pocheras och toppar med fetaost, persilja och chili om du vill! Ät med bröd eller korv, halloumi eller något annat till om du vill!
Shakshuka är en tunisisk rätt som lagas mycket i nordafrika och mellanöstern. I balkan finns det en liknande rätt som heter satarash, som lagas med stekta tomater, paprika, lök och ägg bland annat. Det äter jag alltid i Serbien med farmors färska grönsaker!
Steps
1
Done
|
ShakshukaHacka löken och fräs den i olja tills den mjuknat något. Pressa i vitlöken och ha i sambal oealek, fräs lite till. Ha sedan i burken med hela tomater, mosa tomaterna lätt med spateln (se bild). Salta och peppra, ha i lite socker om det behövs och paprikapulver. Låt puttra i 2-3 min. Ha sedan i skivad sivri paprika (vanlig paprika går också) och låt puttra i ca 10 min. |
2
Done
|
Smaka av så tomatsåsen har en bra balans. Knäck sedan i antalet ägg du vill ha. Låt sedan äggen pocheras i såsen. Har du lock på så räcker med 4 min ungefär och då blir gulan inte lika rinnig. Gör du utan lock så får du en lite lösare äggula och det kan ta lite längre tid för äggen att bli färdiga. |
3
Done
|
BrödRingla olivolja över antalet brödskivor som du vill ha. Rosta sedan i en torr panna. Smula över lite flingsalt och ät tillsammans med shakshukan. |